Tek.no

Nyhet Kun AMD Radeon rekker juletreet

Derfor kommer AMDs skjermkort før Nvidia

Vil benytte en helt annen produksjonsprosess.

22 Juli 2011 10:41

AMD og Nvidia kjemper en solid kamp for å kapre kundene som er ute etter rå grafikk. AMD har ved de siste to generasjonene lansert sine skjermkort i god tid før Nvidia har fått sine konkurrerende produkter ut til markedet igjen.

Det ser ut til å skje for tredje gang på rad. AMDs skjermkort skal være på stø kurs for lansering mot slutten av året, kanskje så tidlig som tredje kvartal. Kodenavnene er allerede avslørt, sammen med rykter som tilsier at kortene vil få PCIe 3.0. Nvidia ser ut til å holde igjen sine skjermkort til en gang i 2012.

Ny produksjonsteknikk

Både AMD og Nvidia sine skjermkort skal produseres med en ny produksjonsteknikk. Man skal plassere transistorene i kjernen skjermkortet mye tettere, med en presisjon på 28 nanometer, ned fra dagens 40 nanometer. En prosess som både gir høyere hastigheter og lavere produksjonskostnader.

Det er etter all sannsynlighet fabrikken TSMC som skal stå for selve produksjonen. Dette er de samme fasilitetene som virkelig slet i 2009, da man gikk over til 40 nm.

Historien ser ut til å gjenta seg. TSMC sliter også med å få 28 nm-produksjonen i gang, noe som rammer begge de to produsentene. Men hvorfor klarer da AMD fremdeles å komme Nvidia i forkjøpet? Semiaccurate har svaret.

Selv om det er snakk om samme fabrikk, med de samme kravene til presisjonsnivå, er det ikke den samme produksjonsprosessen de to konkurrentene skal bruke. AMD bruker en produksjonsmetode kalt HPL, mens Nvidia må satse på en annen produksjonsmetode kalt High-k dielectric(HKMG) på grunn av måten brikken deres er designet.

Dessverre for Nvidia har HPL vist seg svært vanskelig å få til med 28 nanometers presisjon, og det er ikke ventet at problemene er løst før om et halvt år. De må derfor derfor holde tilbake den nye Kepler-serien sin mens de venter på at TSMC får produksjonen i gang. AMDs nye grafikkprosessorer ser derimot ut til å være klare for produksjon og de første Radeon HD 7000-skjermkortene bør være her i god tid til julehandelen.

At AMD nå får et forsprang med sine nye skjermkort, kan være ganske kritisk for Nvidia. Tidlig neste år kommer nemlig Windows 8 på markedet, og det kommer også nye prosessorer fra både Intel og AMD. Da er det ventet at mange vil skifte ut maskinen sin, en kjøpefest som Nvidia kan komme for sent til.

(Kilde:Semiaccurate, Chipworks)

Les også
Feil rettet i skjermdriverpakke
Les også
Radeon HD 7000 får PCIe 3.0
Les også
Skal konkurrere med 3D-transistoren
Les også
– Nvidias neste skjermkort utsatt
Les også
Dette er kodenavnene på AMDs nye skjermkort
annonse

Les også