– Apple beholder tronen
I går ble annen generasjon av Apples nettbrett lansert. Også denne gang til superlativer fra Apple-sjef Steve Jobs, som overrasket alle ved å dukke opp fra sykemeldingen sin.
Det nye nettbrettet har blitt tynnere siden sist. Så tynt har det blitt at det faktisk konkurrerer med de aller tynneste smartmobilene. Sony Ericsson Arc er i dag den tynneste mobilen som er på vei ut på det norske markedet, og den er kun 0,1 mm tynnere enn iPad 2.
Apple har ikke endret skjermstørrelsen som fortsatt er på 9,7 tommer, og vekten er kun noe redusert. Dermed er det fortsatt uaktuelt å ta med seg iPad i lommen - den forblir en enhet som først og fremst passer i stua eller i sekken.
Bare en stor iPhone?
Etter at en nærmest samlet teknopresse konkluderte med at den første iPaden kun var for en stor iPhone å regne, er det et paradoks at den av de mange annonserte konkurrentene vi husker best er det nettbrettet som likner mest på iPad - Samsungs Galaxy Tab.
Les fjorårets kommentar: Ti tommers antiklimaks fra Apple
Samsungs første nettbrett har nemlig flere av de samme begrensningene som iPad. Her finner vi hverken minnekortleser, USB-kontakt eller en standardplugg for tilkobling til PC. På toppen av det hele er Galaxy Tab heller ikke et spesielt billig nettbrett.
Den tydeligste forskjellen på de to nettbrettene er størrelsen, der Galaxy Tab er betraktelig mindre.
Enkelhet, innhold og pris
Om vi skal våge oss på en titt inn i fremtiden i år som i fjor, er det tre ting som avgjør hvilket av årets nettbrett som vinner frem. Hvor lett det er å bruke, hvor mye innhold som er tilgjengelig og hva nettbrettet koster.
Alle som har brukt en iPhone eller iPod Touch vil raskt kjenne seg igjen i iPads enkle menysystem. Til sammenligning er menyene i Googles Android et relativt uskrevet ark for mange.
Mange av dagens iPad-eiere vil nok også ønske å oppgradere til den nye utgaven fremfor å prøve noe nytt, og ikke minst fins det sannsynligvis en stor mengde kjøpere som har sittet tålmodig på gjerdet mens nettbrettmarkedet har modnet.
GHz? Dual Core? Snapdragon?
Det er også et spørsmål om noe enkelt Android-brett vil klare å skille seg ut i konkurransen, eller om de mange nettbrettene basert på Googles system vil oppfattes som en utilgjengelig grå masse omgitt av begreper som GHz, Dual Core, Snapdragon og Tegra.
Kanskje tjener Apple nettopp på ikke skryte for høyt av spesifikasjoner, men heller snakke om brukeropplevelsen.
Anonyme Android
En helt annen sak er hvor bra Android 3.0 Honeycomb faktisk er. Dette er Googles nylanserte menysystem for nettbrett, og på årets store mobilmesse i Barcelona fikk vi prøvekjørt det som er lansert med systemet så langt. I den grad noen av dem skilte seg ut var det på detaljer i maskinvaren, så som LGs 3D-kamera.
Brukeropplevelsen var rask, men uten å ha levd med systemet ennå, kan vi si at vi ikke fikk bakoversveis av systemet. Både HP TouchPad og BlackBerry PlayBook hadde en brukeropplevelse som virket enklere og bedre.
Dyre konkurrenter
Dette er også et stort spørsmål om pris. Da mini-PC-ene dukket opp for et par år siden fikk de raskt innpass, siden de startet på priser rundt 2000 kroner - det halve av hva en full størrelse PC kostet.
Apple er ikke tradisjonelt et selskap som er billigst i markedet, men når det kommer til nettbrett koster billigste utgave av iPad rundt 4000 kroner, som er halve prisen av de dyreste konkurrentene.
Fjorårets Galaxy Tab var slett ikke billig, flere av de årets nettbrett er forventet å få en svært høy pris. Dette er fortsatt en ganske ny nisje, og da spørs det hvor stort innpass produkter til 7-8 tusen kroner vil få i markedet.
Haugevis av innhold
Det siste momentet er innhold. Her gjør Apple et stort poeng av applikasjonsbutikken App Store om dagen. Jobs viste stolt frem at selskapet hadde 65 000 applikasjoner spesielt utformet for nettbrett på gårsdagens pressekonferanse.
Apple har utvilsomt vært ekstremt gode på å forvalte sitt såkalte økosystem. Her under fins applikasjoner, musikk, bøker, TV-serier og film. En del av disse kategoriene er ikke tilgjengelige i Norge, men selger godt i sine markeder.
Dette økosystemet er for det meste knyttet sammen ved hjelp av iTunes. Her er tilgangen gjort enormt enkel, og at prisene oppfattes som relativt lave skader heller ikke. En applikasjon til 6 kroner kan holde deg underholdt i ukevis.
Apple vs. innholdsleverandørene
I tillegg til Apples eget iTunes-sentrerte univers fins innholdsleverandørene som ønsker å levere direkte inn til brukernes enheter.
Her under kommer tjenester som WiMP, Spotify, Kindle og flere av verdens viktigste avishus.
Apple har gjennom lang stund terget på seg ulike medieaktører. Ved sin størrelse og sine krav har iTunes Music Store tidvis vært en hodepine for musikkbransjen. I skrivende stund er den en hodepine for norsk forlagsbransje som ønsker seg mer betalt for bøkene sine enn Apple vil selge produktene for.
Også mange avishus skjelver etter at det ble klart at Apple vil ønske å ta sin del av det som formodentlig er en relativt liten abonnements-kake.
Med fjorårets rykter om at Apple ville SIM-kortet til livs må man også anta at flere operatører verden rundt ble ekstra vaktsomme overfor Apples mobile enheter.
Det virker dermed sikkert at Apple ikke er i markedet for å skaffe seg bestevenner - selv ikke når disse vennene er av ganske stor betydning for innholdstilgangen til produktene deres.
Derfor er det et spørsmål hvor langt Apple kan tøye strikken før mann og mus hopper overbord.
Les også: Media bør passe seg for Apple
iPad 2 holder på forspranget
Vi regner nok ikke med at iPad 2 vil tape noe særlig av markedsandelen som iPad allerede har opparbeidet seg. Denne andelen er ifølge Steve Jobs hele 90%.
En svært viktig del av Apples oppskrift på suksess er imidlertid det rike økosystemet rundt produktene. Da vi testet iPad omtalte vi den som et blankt ark - uten App Store hadde vi ikke hatt så mye vettugt å gjøre med nettbrettet.
Dersom utviklere og innholdsleverandører hopper av, er faren stor for at også kundene hopper etter.
Les også: iPad 2 er lansert