Tek.no

Nyhet

Denne pillen er utstyrt med små sprøytespisser

Et alternativ for deg som har sprøyteskrekk?

YouTube
Vegard Haugen
2 Okt 2014 15:33

Har du sprøyteskrekk? Da kan muligens den lille sprøytespisspillen være å foretrekke – så fremt nyvinningen ikke virker enda mer fryktinngytende. Det er forskere fra MIT og Massachusetts General Hospital som har utviklet pillen, skriver Cnet.

Den røde streken viser effekten av sprøytespisspillen til MIT på blodsukkeret til en gris.Foto: YouTube

Hensikten med sprøytepillen er dog ikke utelukkende å gi de som har rammet av sprøyteskrekk et alternativ. Sprøytepillen skal ifølge forskerne også være en mer effektiv måte å medisinere en pasient på enn vanlig innsprøytning.

Dette har de allerede har påvist i en insulin-test på griser. Testen viste nemlig at sprøytespisspillen var mer effektiv enn en vanlig insulinsprøyte. Den var også langt mer effektiv enn en vanlig pille, som ikke hadde noen effekt på blodsukkernivået i det hele tatt.

Mange bruksområder

Ifølge MIT News er det et et problem i dag at en rekke proteinbaserte piller brytes ned i magesyren før virkestoffet rekker å bli absorbert i kroppen. Dette vil imidlertid ikke være et problem med den nye sprøytespisspillen.

Foruten insulin, ser forskerne for seg at pillen skal kunne brukes til å tilføre biologiske legemidler, som antistoffer, til kroppen. Dette vil for eksempel være nyttig i behandling av kreftsykdommer, tarmsykdommer som Crohns sykdom og til vaksiner.

Ufarlig i bruk?

Det virker kanskje ikke helt trygt å svelge en pille med 5 millimeter store sprøytespisser stikkende ut fra alle kanter, men ifølge forskerne er det harmløst. Pillen er nemlig pakket inn i et beskyttelseslag som ikke brytes ned før den når fordøyelsessystemet.

Det finnes tidligere studier av folk som ved uhell har klart å svelge skarpe fremmedlegemer. Ifølge forskerne skal de mikroskopiske sprøytespissene ikke være store nok til å kunne utgjøre noen fare. Prototypen av pillen til MIT er 2 cm lang og har en diameter på 1 cm.

Nå jobber forskerne videre med å finne en mer effektiv måte å injisere medisinene på ved hjelp av pillen. I tillegg ønsker de å lage selve sprøytespissene av stoffer som lar seg bryte ned naturlig i kroppen over litt lengre tid.

De vil imidlertid ikke anslå når en slik sprøytespisspille eventuelt kan forventes på markedet.

Snart kan legen din fjernjustere dosen
Nytt smart-plaster kan sprøyte ut medisin »

(Kilder: Cnet, MIT News)

annonse

Les også