Tek.no

Nyhet

Nå vil du snart se disse oftere på film

– Ser ingen problemer ved å glamorisere noe som redder liv.

Vegard Haugen
15 Sept 2014 13:50

Sigaretter og Hollywood har gått hånd i hånd siden 1950-tallet. De siste 16 årene har det imidlertid vært ulovlig for tobakkselskapene å kjøpe seg røykende skuespillere eller reklameplakater i bakgrunnen på det store lerretet.

Nå melder Wall Street Journal (WSJ) at e-sigaretter kan være i ferd med å gjøre sitt inntog i Hollywood. Juridisk sett er nemlig ikke e-sigarettselskaper som SmokeStik International Inc. underlagt de samme restriksjonene som tobakksprodusentene.

I den kommende filmen Cymbeline, en moderne adapsjon av Shakespeares skuespill, får du etter sigende se skuespillerinne Milla Jovovich puffe løs på en e-sigg gjennom store deler av filmen. Reklame for SmokeStik får du også se i en annen scene i filmen, skriver WSJ.

– Redder liv

Det hersker overhodet ingen tvil om at vanlige sigaretter rett og slett er livsfarlige. Bare i Norge dør anslagsvis 5100 personer hvert år som følge av langvarig røyking, ifølge Helsenorge. Mange vil nok derfor hevde at et «mindre farlig» nikotinprodukt, som e-sigaretter eller snus, vil være et bedre alternativ.

– Jeg ser ingen problemer ved å glamorisere noe som redder liv, sier SmokeStik-sjef Bill Marangos til WSJ.

Han sier videre at de har betalt for at deres e-sigarett skal ta del i fem kommende filmer. Skuespillerinne Katherine Heigl har også promotert SmokeStik på et talkshow i USA, noe som ville skapt store reaksjoner hvis det var snakk om Marlboro eller Camel.

Kan komme restriksjoner

Inntil videre har e-sigarettselskaper frie tøyler i Hollywood til å kjøpe produktplassering i filmer. Nå har derimot flere av de store tobakkselskapene kjøpt opp e-sigarettmerkevarer. Ifølge WSJ er hensikten nettopp å få profilering for merkevaren. På samme måte som reklame for lett-øl skal få deg til å tenke på skikkelig øl.

Professor og tobakkforsker Pamela Ling ved University of California San Francisco tror derimot at det bare er et spørsmål om tid før e-sigaretter også blir underlagt lignende restriksjoner.

– Det er en følelse av at «så lenge vi kan komme unna med dette, la oss gjøre det!» sier Ling til WSJ.

Ikke anbefalt i Norge

I Norge er e-sigaretter som inneholder nikotin er i utgangspunktet forbudt å innføre, omsette og produsere. Innførsel for privat forbruk (inntil tre mnd.) er imidlertid lov under visse forutsetninger.

Selv nikotinfrie e-sigaretter er for øvrig underlagt reklameforbud her til lands. Helsedirektoratet vil foreløpig ikke anbefale bruk av e-sigaretter, men skriver følgende på sine nettsider:

«Helsedirektoratet avviser ikke muligheten for at e-sigaretter kan være et nyttig hjelpemiddel, men det vil kreve dokumentasjon gjennom vitenskapelige studier av tilstrekkelig god kvalitet før en eventuelt vil anbefale metoden.»

Advarer mot å forby e-sigaretter
– De er en del av løsningen, ikke problemet! »

(Kilder: Wall Street Journal, Imdb.com, Helsedirektoratet)

Les også
Advarer mot å forby e-sigaretter
annonse

Les også