Danmark kan beholde datalagringsdirektivet

Trenger ikke bry seg om EU-domstolens avgjørelse, ifølge toppadvokat.

Nylig ble EUs datalagringsdirektiv, DLD, slaktet av unionens egen domstol. Domstolen kritiserte DLD særlig for at det tilrettela for omfattende og alvorlige inngrep i retten til privatliv, og kalte det ute av proporsjon til kriminaliteten det skulle bekjempe.

Her til lands ble nyheten hilst velkommen med umiddelbare krav om å stanse alt norsk DLD-arbeid, og snart nok bekreftet regjeringen av det skulle skje. I Sverige var direktivet allerede virksomt, men de store svenske teleoperatørene stanset all lagring på flekken.

Våre skandinaviske naboer i sør er imidlertid mindre besluttsomme. Danmark har nemlig hatt en variant av DLD på plass helt siden 2007, som dessuten har omfattet mer enn en norske variant ville gjort. Der betegnes direktivet som en fiasko, men likevel er det slett ikke sikkert at datalagringen vil stanses – til tross for EU-domstolens avgjørelse.

– Kan brukes for «nasjonal sikkerhet»

Advokater i det danske firmaet Plesner har nemlig tenkt på hvordan en variant av DLD fortsatt kan bestå i Danmark. De har kommet frem til at det ikke nødvendigvis er slik at landet må slutte å lagre hva innbyggerne driver med på nettet, tross EU-dommen.

– Man må se dommen som en helhetlig vurdering, og da må det bare en justering av reglene til for å kunne beholde den danske datalagringen. Man kunne for eksempel hatt kortere lagringstid, eller grenser for hva som skal loggføres, forklarer Michael Hopp, ekspert i personvernjuss og partner i advokatfirmaet Plesner, ifølge danske Version2.

– Men man kan også gjøre en annen, litt mer kontroversiell vri: Ved å flytte ansvaret for datalagringen over til etterretningstjenesten, for å bruke de lagrede data til støtte opp under deres arbeid for å ivareta nasjonal sikkerhet, sier Hopp.

Sivile regler gjelder ikke

Hopp påpeker at selv ved å gjøre et slikt trekk vil man fortsatt måtte følge EUs konvensjon om menneskerettigheter. Samtidig vil dataene bare kunne brukes til noen ganske avgrensede typer oppgaver.

Likevel, som nettavisen Version2 forklarer har allerede det danske forsvarets Center for Cybersikkerhed utvidete fullmakter til å samle opp data fra Internettkablene i landet. Det skjer uten at landets Datatilsyn har innsyn, og er dermed unntatt «sivile» regler.

Hvorvidt det kommer til å gjøres en slik manøver er likevel uvisst, og den danske avisen påpeker også at Center for Cybersikkerhed i det siste har mottatt mye kritikk for å ha for stor frihet fra offentlige tilsyn. Dermed kan det være at det ville være for stor politisk risiko ved å gjennomføre det. Men på den rent juridiske fronten er altså Danmark ikke nødvendigvis fri for datalagringen helt ennå.

Det er ikke alle i Danmark som synes direktivet er ubrukelig:
Politiet i landet sier datalagringen har vært verdifull i etterforskning »

(Kilde: Version2.dk)

Les også
Datalagringsdirektivet skrotes i Norge
Les også
EU: Datalagringsdirektivet er ulovlig
Les også
Norge må ikke innføre DLD, men regjeringen vil likevel
Les også
– Datalagringsdirektivet er fullstendig ubrukelig
annonse