Tek.no

Nyhet

Norge ligger i verdenstoppen i strømforbruk

Bare ett land bruker mer strøm enn oss per person.

xuanhuongho/Shutterstock.com
16 Okt 2014 12:07

Norge er som kjent et kaldt land, og derfor er det vel neppe en stor overraskelse at landet bruker relativt mye strøm for å holde husene og hyttene varme når vinteren setter inn.

At Norge ligger helt i verdenstoppen er nok imidlertid noe mange ikke var klar over, men ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ser det nå ut til at dette er tilfellet.

Andreplass i verden

Per person lå det gjennomsnittlige strømforbruket i Norge på 7600 kilowattimer i 2012. Det plasserer Norge på andreplass i verden, etter Kuwait, som har et strømforbruk på 7900 kilowattimer per person.

Etter Norge følger de to andre midtøsten-statene Bahrain og Qatar, og etter dem igjen ligger Canada og USA. På verdensbasis lå det gjennomsnittlige strømforbruket per person på 725 kilowattimer i 2012, som altså betyr at Norge bruker mer enn ti ganger så mye som verdensgjennomsnittet.

I internasjonal sammenheng skiller Norge seg også ut ved at strøm utgjør en meget stor andel av det totale energiforbruket i forhold til mange andre land, med unntak av midtøsten. Strøm utgjør hele 80 prosent av energien i norske husholdninger.

Lave priser viktig årsak

For OECD-landene utgjør elektrisitet bare rundt 35 prosent av det totale energiforbruket. Resten utgjøres av gass, kull, olje, fjernvarme og biobrensel. I våre nordiske naboland Sverige, Danmark og Finland utgjør strøm henholdsvis 45, 20 og 35 prosent.

Som årsak til det høye strømforbruket i Norge peker SSB på lave strømpriser som en av de viktigste faktorene. Ifølge SSB har prisene ligget på rundt 40-50 øre/kilowattime, noe som gjør prisene til noen av de laveste i hele Europa.

En annen årsak byrået peker på er at Norge har et godt utbygd strømnett, som gjør at strøm er tilgjengelig for de fleste energibehov, ikke minst til oppvarming av boliger. I tillegg har Norge et godt grunnlag for fornybar vannkraft på grunn av mange fjell og fossefall. Flere detaljer om statistikken finner du hos SSB.

Det skjer mye spennende på energifronten: Kald fusjon kan bli det neste store - men mange tviler »

Les også
Thorium er materialet som kan danke ut oljen
Les også
Dette kan være fremtidens energikilde
Les også
Vi tok med Tesla på langtur
annonse

Les også