Til hovedinnhold

Nå kommer det et hav av nye produkter

Dette tror vi lanseres på den store teknologimessen IFA.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det står september i kalenderen, og det betyr at teknologimessen IFA er særdeles nært forestående. Offisielt sett starter den ikke før på fredag 5. september, men tradisjonen tro har de ulike produsentene strukket strikken lengre og lengre. Pressekonferansene starter allerede på onsdag 3. september, og enkelte har til og med sluppet flere av nyhetene sine før helgen som var.

Selv om litt er kjent, er det likefullt klart at vi på onsdag og torsdag vil se et lanseringsmaraton uten sidestykke. Både mobiler, nettbrett, TV-er, PC-er og mye mer står på menyen. Vi sender tre mann ned til Tyskland i kveld, og dette er hva IFA-ekspertene våre tror skal lanseres de kommende dagene.

4K Blu-ray

Det er egentlig ikke bekreftet fra noen som helst, men vi har et aldri så lite håp om at 4K Blu-ray kan se dagens lys under IFA. Til nå har det vært et voldsomt fokus på TV-er med den superhøye oppløsningen, men innholdet har som regel glimret med sitt fravær.

Netflix har riktignok gjort noe 4K-innhold tilgjengelig, men dette er ikke en fullgod løsning for de virkelige lyd-og bildefantastene. På fjorårets IFA kunne Sony vise frem noe de kalte for «Mastered in 4K Blu-ray», som er et eget Blu-ray-format laget for 4K-filmer. Disse platene er riktig nok ikke kapable til å bære originalt 4K-innhold, men formatet er laget slik at det lar seg enkelt og godt skaleres opp til 4K-oppløsning. Vi forventer med andre ord at de har et nytt og fullverdig 4K-format i ermet, og vi venter i spenning på hva messen kan bringe oss på denne fronten.

4K-TV-er

LGs 4K-TV med OLED-panel.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det er ikke så veldig overraskende kanskje, men vi forventer en rekke nye 4K-modeller fra de ulike TV-produsentene. 4K-TV-er er i seg selv ikke noe nytt, men det vi har en tro på er et enda bedre utvalg, kanskje spesielt i de lavere prissegmentene. Her har det skjedd mye i stillhet siden teknologiåret ble sparket i gang med CES i januar, men vi mener det er mer å gå på.

Det som derimot hadde vært veldig aktuelt er om noen, da kanskje spesielt Samsung og kanskje Sony, hadde kommet med 4K OLED. Til nå er det bare LG som har trukket en 4K-OLED-TV ut av hatten, og foruten at den blir svinedyr vil den også vises frem på IFA. Vi håper på at LG får litt konkurranse om oppmerksomheten i dagene som kommer.

Buet PC-skjerm

En av de store greiene på fjorårets IFA var de buete TV-ene. Følelsene var mange, men nå ser det ut til at det har blitt en greie som har kommet for å bli, i alle fall for en stund. Det som er nytt er at den første PC-skjermen med buet panel har dukket opp, i form av Dells Ultrasharp U3415W.

Vi forventer at flere andre aktører vil kaste seg på denne ballen, og med litt flaks kombinerer de det med 4K-oppløsning.

To nye telefoner og ett nettbrett fra Sony

Ett av de sikreste ryktene i forkant av IFA-messen handler om Sonys nye toppmodeller. Her er det ventet to nye telefoner, og et nettbrett. Det er to viktige årsaker til at disse ryktene er forholdsvis sikre. Sony har som uttalt mål å oppdatere toppmodellene sine to ganger i året, og i tillegg har et par av årets lekkasjer stammet fra Sony selv.

Ifølge ryktene skal Xperia Z3 ha fått fornyet design, og kraftig innmat. I tillegg kan Xperia Z3 Compact og et kompakt nettbrett i samme serie være på vei.

Galaxy Note-oppfølger

Samsung levner ikke mye tvil om hva som skal lanseres på onsdag.Foto: Samsung

Siden Galaxy Note-serien først ble lansert, har dens hjemsted vært IFA-messen i Berlin. Samtlige av de tre brettmobilene som bærer navnet har blitt lansert her, og det er en svært offentlig hemmelighet at også neste vil bli det. Samsung har dessuten hintet kraftig om lanseringen i forkant, både gjennom grafikk på innkallingen, og videosnutter på Youtube.

Ut fra lekkede bilder ser det ut til at også telefonene i Note-familien får ny design i år, og med Galaxy Note 4 tyder alt på at de følger i fotsporene til Samsungs nye designmobil, Galaxy Alpha. I tillegg går det rykter om at telefonen kan bli vanntett, og få skjerm med høyere oppløsning enn full-HD.

Spenstig tilbehør

Alt tyder på at vi får se mye spennende mobiltilbehør i løpet av uken IFA-sirkuset varer. Både Samsung og LG har presentert nye smartklokker i forkant av messen. Vi regner med å få se mer til både LG G Watch R og Samsung Gear S i Berlin.

Det spekuleres også i at Samsung vil slippe et produkt som har noe til felles med VR-brillene Occulus Rift.

Nokia Lumia 1030?

Om vi får se en ny kamerakonge eller en selfie-telefon fra Microsoft er foreløpig uklart. Slik ser den norske invitasjonen til arrangementet ut.Foto: Microsoft

Nokias mobildivisjon er solgt og heter nå Microsoft Devices. Telefonene heter fortsatt Nokia. En viss forvirring må vi leve med. En ting vi er ganske sikre på er at Lumia 1020 så smått begynner å bli gammel. Mobilverdenens ubestridte kamerakonge slutter faktisk ikke å overraske, men ser vi på kalenderen er den over ett år gammel allerede.

Det har blitt spekulert i at Lumia 1020 vil bli byttet ut i forbindelse med årets IFA-messe, men foreløpig virker ryktene for denne telefonen å være forholdsvis tynne. Vi har heller ikke sett bilder, eller hørt om konkrete spesifikasjoner.

Like fullt har Microsoft invitert til pressekonferanse torsdag morgen i Berlin. Invitasjonen kunne by på følgende hint; en kameralinse i en svart sirkel, og i den engelske utgaven ordene «face time». Hintene kan bety at en ny kamerakonge er på vei, men de kan også dreie seg om Lumia 730, som ifølge ryktene skal være en telefon spesielt laget for de selfie-gærne.

I år kjører Apple invitasjoner helt uten hint.Foto: Apple

Nye iPhone-er rett etter messen

Ryktene om to nye iPhone-modeller og en mulig ny smartklokke fra Apple er strengt tatt ikke IFA-relaterte. Men, i år som i fjor legger elektronikkgiganten fra Cupertino høstlanseringen kun få dager etter at IFA-messen tar slutt. 9. september braker det løs.

Vanligvis er Apples innkallinger fulle av hint om hva vi kan forvente. I år består den kun av et utsnitt av en Apple-logo, datoen og påskriften «We wish we could say more». Også under denne lanseringen, i San Francisco, vil vi være tungt representert for å bringe deg det ferskeste og beste innholdet.

Vi hadde ikke sagt nei takk til mer informasjon om de nye telefonene fra Apple, men det er kun en uke igjen til vi får vite alt. Frem til den tid må vi klare oss med alle ryktene som har dukket opp i løpet av året »

annonse