Til hovedinnhold

YouTube-videoene du neppe visste eksisterte

«ASMR»-videoer gir mange seere «øre-orgasme».

Fenomenet går under navnet autonom sensorisk meridiansk respons (ASMR) og beskrives på Wikipedia som "en behagelig kriblende følelse i hodet, på skalpen, ryggen eller i perifere områder av kroppen, i respons til visuelt, auditorisk, lukt og/eller kognitive stimuli".

Eller enklere forklart: Hjerneorgasme.

Vovet hvisking

Skribent og tekstforfatter Andrea Seigel er én av personene som opplever dette fenomenet. I en episode av "This American Life" forteller hun noe motvillig at enkelte lyder gir henne deilige kriblinger i hodet, som starter på toppen og som beveger seg nedover skalpen som "varmt, glitrende vann".

Hvilke lyder? For Seigel er det særlig en spesiell type hvisking som gjør utslaget. Men hun følte hun ikke akkurat kunne be folk om å hviske til henne, og som så mange andre som ønsker orgasmisk stimuli, tydde hun til internett. Nærmere bestemt YouTube, og søkeordet "whisper".

Betydelig subkultur

Og, viser det seg, YouTube er en gullåre for såkalte ASMRtister, som de kaller seg selv på Reddit.com. Forumet har en egen seksjon for "sounds that feel good" hvor brukerne poster anbefalte vidoer. De fleste på YouTube.

Et søk på "ASMR" gir nærmere to millioner treff, og her finner en alt fra bibliotekarer som i halvtimes lange videoer blar gjennom bøker og tapper på omslaget med lange negler til en polsk kvinne med slør og julenisselue som snakker med myk stemme i 24 minutter.

I engelskspråklige land har ASMR fått kallenavnet "braingasm". Avisen The Telegraph skriver at det har vokst fram et omfattende sosialt nettverk som nyter lyder verden over. Og dermed er det også penger å tjene på. 28 år gamle Maria har youtubekanalen "GentleWhispering" med over 300.000 abonnenter og flere millioner visninger.

På kanalen "The WaterWhispers" hvisker Ilse jevnlig til sine 140000 abonnenter, og enkelte av videoene har over én million visninger.

- Ikke seksuelt

Men det spørs om ikke "orgasme" er en litt misvisende betegnelse.

I kommentarfeltet under Marias videoer er de færreste ytringene av seksuell karakter, og heller i retning av ren nytelse.

Britiske Sarah Woolley forklarer opplevelsen av ASMR til The Telegraph.

- Det er ekstremt intenst, og kan være en følelse i hele kroppen av eufori, velvære og nytelse. Det er ikke seksuelt, det er et skille mange mennesker gjør. Det er en følelse av at alt er ok, og at du er inne i en varm, liten boble, forklarer hun.

Noen videoer får også uvanlig mye oppmerksomhet, og det kan tenkes at det finnes mange med ASMR som ikke vet om det selv. En video som demonstrerer en kalligrafipenn har for eksempel nesten fem millioner visninger og i kommentarfeltet skriver folk ting som "hvorfor er dette så avslappende" og "jeg vet ikke hvorfor, men dette er helt fantastisk".

Hvisking later til å være den største triggeren, men det er langt fra det eneste. Ifølge psykologisk.no er det et knippe ASMR-sanseinntrykk som går igjen:

  • Hvisking
  • Sakte eller unike talemønstre, utenlandske aksenter
  • Undervisnings- eller instruksjonsvideoer
  • Opplevelsen av svært empatiske eller sympatiske reaksjoner på en hendelse
  • Vakker musikk eller kunst
  • Se en person gjennomføre en oppgave på en nøyaktig og grundig måte
  • Personlig oppmerksomhet fra en annen person

TVNorge-programmet "Typisk deg" har en egen episode om ASMR. Se et klipp her:

Les mer på Side3:

annonse