Her lager Nvidia sine beste skjermkort
Vi har besøkt hovedkontoret.
Side 1
Hardware.no/Santa Clara: Dagen etter at den store elektronikkmessen CES i Las Vegas var over, rettet undertegnede og Amobils Finn Jarle Kvalheim snuta mot Silicon Valley – selveste teknologimekkaet. En drøy halvtime utenfor San Francisco holder alt som kan krype og gå av teknologiselskaper til. Ett av dem er skjermkortgiganten Nvidia.
En varm vintermorgen i januar kjører vi fra hotellet vårt i San Jose, en av bydelene som er innenfor «Silicon Valley». Her hjemme i Norge er det få ting som kan sammenlignes med de vi ser. På den korte kjøreturen vi tar for oss har vi passert hovedkvarterene til minst ti velkjente teknologigiganter, men det vi har kjørt igjennom bærer overhode ikke preg av at det vi nå er i er et massivt industriområde. Gatene er brede, de er velstelt og godt beplantet. Det er rent, det er rolig og som alt annet i USA er det massivt.
Snaut ti minutter senere ruller vi inn på parkeringsplassen til Nvidia. Selskapet har i snart 20 år produsert skjermkort, brikkesett og programvare for slike løsninger. Mest kjent er de for skjermkortene sine som går under GeForce-navnet. Med smartmobilene og nettbrettenes inntog på mobilmarkedet har de også stilt sterkt med sin Tegra-prosessor.
«Kepler Lockdown»
I resepsjonsområdet blir vi signert inn og mottatt av Nvidias PR-sjef, Bryan Del Rizzo. Han skal guide oss rundt på området, en tur som består av alt fra presentasjonsrom, produktavdelinger, hager, kantina og ikke minst laboratorier.
– Jeg hadde egentlig tenkt å vise dere benchmark-labben vår i dag, men nå er vi plutselig i «Kepler lockdown». Nå er det et par steder rundt om kring på området vi ikke kan besøke, fordi Kepler er her.
Benchmark-labben han snakker om er stedet Nvidia tester hvert eneste skjermkort de lager med alle mulige spill og programmer, for å forsikre seg om at ytelsen er på topp. Kepler er den kommende serien med GeForce-skjermkort, som skal ta over for dagens GeForce GTX 500-serie.
Når vi går videre inn i bygget blir vi fortalt at bare et par dager før vi er på besøk, kom det første partiet med rykende ferske skjermkort inn døren fra fabrikken i Taiwan. På forhånd var det nesten ingen ansatte som visste at de ville komme, og like få ansatte har nå tilgang til den labben der skjermkortene skal testes før de kommer i salg senere i år. Kun personell som absolutt må være der, har tilgang. Med andre ord slapp ikke vi inn, forståelig nok.
Vi blir vist videre til Nvidias presentasjonsrom, der de kort og greit kan vise frem hva de forskjellige produktene de har kan levere. Her blir vi møtt av Sean Wix, som viser oss alt fra å spille på et Tegra 3-basert nettbrett til sanntidsrendering av heftig spillgrafikk. Flere bilder av dette kan du se i et bildegalleri helt til slutt i denne artikkelen.
Hunder på jobb
Nvidias hovedkvarter består av fire store kontorbygninger formet i en sirkel rundt et større friområde. Litt utenfor ligger det to logistikkbygninger som håndterer alt som skal inn og ut av hovedkontoret, om det så er enkelte skjermkort eller arbeidsutstyr. Vi blir fortalt at salgsvarer ikke går via hovedkontoret, det eneste som sendes ut herfra av forbrukerproduktene er for eksempel skjermkort som skal til amerikanske journalister, og andre vareprøver.
– Ved lunsjtider er det mange hunder som leker her, de ansatte kan gjerne ta med seg kjæledyrene sine på jobb om de ønsker det, forteller Rizzo mens vi går over hagen i mellom de fire kontorbyggene, og over til kantinen.
I kantina kan de ansatte velge og vrake fra en rekke forskjellige matstasjoner. De fleste kategorier mat blir servert, alt fra salat og fisk til tradisjonell amerikansk grillmat eller sushi.
Vi valgte kylling, og over lunsj kan Rizzo fortelle at når Nvidia flyttet inn i disse byggene i 2001 huset det 2000 ansatte. I år teller selskapet 7000 menn og kvinner, og 3000 av dem sitter her på hovedkontoret i Santa Clara.
– Her på hovedkontoret gjør vi i stor grad alt annet enn selve masseproduksjonen av skjermkortene våre, og den lokale markedsføringen. Vi designer produktene, lager prototyper, tester dem, feilsøker, programmerer drivere, markedsfører og har ledelsen her. Masseproduksjonen skjer i Taiwan og vi har lokale kontorer rundt om i verden for markedsføring.
– Byggene ble laget for oss, så rundt om kring har vi små egne tilpassinger. Vi valgte blant annet å bygge trappegangene utrolig brede, så i praksis er det veldig få som bruker heisene her, sier han.
– Byggene begynner å bli veldig fulle av folk, så vi har planlagt å bygge et nytt hovedkontor litt lenger ned i gata. Vi har kjøpt tomten for flere år siden, men så kom finanskrisa og da ble planene lagt på is. Vi har fortsatt både tomta og plantegningene, så en dag vil nok det nye kontoret bli bygget, forteller Rizzo.
Gå til neste side for å se mer av Nvidias hovedkontor »
Side 2
Kube-landskap
De fleste av kontorområdene består av en rekke kuber, der hver ansatt har sitt eget område – veldig ulikt de åpne landskapene som ofte brukes i Norge.
Kubene blir raskt veldig personlige. På bildet over ser dere plassen til Sean Cleveland. Han leder et lag av folk som sørger for at journalistene som skal teste produktene til Nvidia, får den informasjonen de trenger. Vi blir fortalt og vist at de selv tester det meste, før de skriver egne «Reviewer Guides», som sendes ut til verdens teknologijournalister.
Her fikk vi også prøve Nvidias nyeste 3D-teknologi, 3D Vision 2, og sett litt mer på forskjellene opp mot forgjengeren. På kontoret her hjemme i Norge har vi nå fått et eget oppsett vi kan leke med, så en egen test av dette vil komme om kort tid.
På vei tilbake ut av området snublet vi over et mildt sagt surrealistisk syn. I en av utgangshallene står en massivt paintball-markør utstilt, den samme som var avbildet i starten av denne artikkelen. Det er faktisk Mythbusters-gutta som har bygget den, for å illustrere forskjellen på prosesseringen i en CPU og en GPU – ved å male Mona Lisa med paintball. Videoen med forklaring på det hele kan du se her:
Med det gikk vårt drøyt tre timer lange besøk hos Nvidia mot slutten. Vi pakker sakene og sier adjø til Rizzo, før vi blir forsikret om at det bare er å komme innom neste gang vi er i området.
Dette er imidlertid ikke alt. For det første finner du noen ekstra bilder vi tok i bildegalleriet helt nederst i denne saken, men vi har også valgt å utelate et spesielt tema fra denne artikkelen – Nvidias laboratorium for feilsøking på grafikkprosessorer.
En oppfølger kommer
På bildet over ser du Howard Marks, Nvidias sjef for «Silicon Failure Analysis». Det han står foran er et utrolig stykke verktøy til ikke mindre enn 1,2 millioner dollar. Kort fortalt er det en ionelaser som lar han pelle på hver eneste lille elektriske bane i en grafikkkjerne – uten åpne den.
Vi brukte en god time inne på labben til Howard, og fikk se utrolig mye spennende utstyr og kan fortelle mye om hvordan Nvidia fysisk jobber for å fikse feil i grafikkprosessorene sine før de kommer i salg. Det vi fikk med oss av bilder og informasjon fra dette stedet er så omfattende og spennende at vi synes det fortjener en egen artikkel, som vil komme om ikke så alt for lenge.