Nå kan det bli slutt på silisium-halvledere

NTNU-forskere er de første i verden til å lage halvledere på grafén.

Dagens halvledere, en av hovedelementene i enhver datamaskin, blir laget på silisium. Hele industrier er bygget på basis av dette, og Silicon Valley i USA står fortsatt som et monument til hvor viktig materialet har vært får den moderne teknologiverdenen.

Silisium-æraen er imidlertid i ferd med å gå mot sin slutt. De store teknologiselskapene sliter med å produsere mindre halvledere på silisium, og forskere har i lang tid forsøkt å finne alternativer. Ett av alternativene som har blitt nevnt er grafén, men fram til nå har ingen klart å lage en halvleder på det tynne materiaelet.

Nå har norske forskere ved NTNU, som de første i verden, lykkes å lage halvledere på grafén.

Sterkeste materielet i verden

Grafén har vært en het potet i forskningskretser i flere år, og ikke uten grunn. Det er det tynneste og sterkeste materialet som noensinne er laget, og består av ett eneste lag med karbonatomer. Det er 500 ganger så sterkt som vanlig stål, men er samtidlig bøyelig og gjennomsiktig. I tillegg skal det lede strøm 30 ganger raskere enn silisium. Det vil si at strømoverføringen begynner å nærme seg lysets hastighet.

Sluttproduktet forskerne ved NTNU har klart å skape er bare én mikrometer tykt. Til sammenligning er halvledere laget på silisium ofte flere hundre ganger tykkere.

– Grafén er både billig, gjennomsiktig og bøyelig. Det leder strøm og varme veldig effektivt. Når vi nå kan lage halvledere på grafén i stedet for på silisium eller andre halvleder substrater kan vi få både billigere og mer effektive halvlederkomponenter, fortellerav professor Helge Weman, én av de to professorene som har ledet forskningsgruppen på NTNU.

Revolusjonerende

Metoden gruppen har brukt for å lage den nye typen halvleder går ut på å få halvleder-nanotråder til å vokse på grafén. Forskerne har jobbet med hybridmaterialet siden 2010, og fikk nylig oppfinnelsen publisert i den amerikanske vitenskapsjournalen Nano Letters.

Selskaper som IBM og Samsung er allerede godt igang med forskning på feltet, og jobber hardt for å kunne erstatte silisium i elektroniske kretser.

Les også: IBM satser på superstoffet Grafén

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Utviklet en av de minste lagringsløsningene noensinne
Les også
Microsoft: – PC-en er død
Les også
IBM med kvantegjennombrudd
Les også
IBM har laget verdens minste magnetiske minne
Les også
Supermateriale kan gi lynraske datamaskiner
annonse