Til hovedinnhold

BlackBerry går til værs på børsene

Rykter om kinesisk oppkjøp.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser BlackBerrys fremtidshåp ut. Z10 har stor berøringsskjerm, og helt nye menyer.Foto: BlackBerry

BlackBerry har slitt hardt i motvind de siste årene. Nå ser det endelig ut som om vinden er i ferd med å snu. Ikke bare har mobilprodusenten sluppet et helt nytt operativsystem, og nye telefoner, men nå lukter også kinesiske Lenovo på mulighetene for et oppkjøp. Til sammen betyr det en solid økning i aksjeprisene.

Ifølge nettstedet Phonearena har ryktene om et oppkjøp av BlackBerry gått lenge. Lenovos finansdirektør, Wong Wai Ming, fortalte nemlig tidligere i år at de to selskapene hadde hatt møter for å diskutere en mulig sammenslåing eller strategisk allianse.

Uttalelsene ble siden avdramatisert av Lenovo. Nå kan det likevel vise seg å bli virkelighet av spekulasjonene. Lenovos toppsjef, Yang Yangqing, uttalte nylig i den franske avisen Les Echos at et slikt oppkjøp kunne være fornuftig, men at Lenovo først måtte undersøke markedet grundig, for å finne ut hva oppkjøpet eventuelt ville innebære.

Amerikansk lansering av BlackBerry Z10

Ved siden av oppkjøpsryktene er den nye telefonen BlackBerry Z10 på vei inn på det amerikanske markedet, og den store operatøren AT&T har nå begynt forhåndssalget. Lanseringsdato for USA er satt til 22. mars.

Aksjemarkedet svarte kontant på både forhåndssalg og oppkjøpsspekulasjoner, ved å sende BlackBerry-aksjen opp 14 prosent, til 14,90 amerikanske dollar. Selskapet fortsatte også stigningen etter børsenes stengetid, og landet på 15,10 dollar per aksje.

Skjær i sjøen for Kina-oppkjøp

Selv om børsene alt har jublet, kan det ligge skjær i sjøen for et kinesisk oppkjøp av BlackBerry. I USA er skepsisen alt stor til at kinesiske selskaper står bak stadig mer mobilteknologi. En skepsis som kom til syne da mobilprodusentene ZTE og Huawei ble beskyldt for å åpne for spionasje på tampen av fjoråret.

Ved siden av USAs skepsis, er det fortsatt et åpent spørsmål om Canada vil ønske et slikt salg, ettersom BlackBerry er et av de mest kjente merkenavnene fra landet, og en stor arbeidsgiver.

Vi har akkurat testet BlackBerry Z10, og testen leser du på vårt søsternettsted, Amobil.no

(Kilder: phonearena.com 1, 2)

Mer om
annonse