Nyhet

Dette hovedkortet er det første av sitt slag

Asus' nye AMD-kort støtter PCIe 3.0.

Asus har i dag sluppet et helt nytt hovedkort for AMD-prosessorer. Det tar i bruk 990FX-brikkesettet, og støtter prosessorer med AM3-sokkelen. Det innebærer blant annet de nyeste FX-modellene.

Modellen heter Sabertooth 990FX/GEN3 R2.0, og skal i følge selskapet selv være det første AMD-baserte hovedkortet som støtter PCIe 3.0 – fremtidens standard for skjermkort.

Sabertooth 990FX/GEN3 R2.0Foto: Asus

Dobbel ytelse

PCIe 3.0 er et grensesnitt som tillater dobbelt så høy overføringshastighet mellom skjermkortet og resten av maskinen din, sammenlignet med PCIe 2.0. Forgjengeren, som er i de fleste maskiner i dag, har en båndbredde på 16 GB/s, mens den nye generasjonen har en båndbredde på 32 GB/s.

At standarden er nyere, drar også med seg fordeler som økt effektivitet og bredere kompatibilitet.

Samtlige av skjermkortene som ble lansert i 2012 støtter den nye standarden, men det er så langt ingen som tar den i bruk. Flere hovedkort har også kommet med støtte for PCIe 3.0, men så langt ingen med AMD-brikkesettet – ifølge Asus.

Solide komponenter

Hovedkortet har tre slike PCIe-spor, og støtter SLI- og CrossFireX-konfigurasjoner fra både Nvidia og AMD selv. I tillegg er dette et såkalt «TUF»-hovedkort, som betyr at det er bygget av komponenter med ekstra høy kvalitet og levetid.

Sabertooth 990FX/GEN3 er dekket med kjøleribber. Via en rekke varmerør blir brikkesettene og transistorene kjølt ned. Kortet har også et par ekstra temperatursensorer, som gir deg full oversikt samtidig som disse sensorene kan regulere hastigheten på vifter i kabinettet ditt automatisk.

Kortet har vanlig ATX-formfaktor, og byr på fire minnespor. Disse støtter opptil 32 GB med DDR3-minne, som kan kjøre på opptil 2400 MHz. Det har seks USB 3.0-kontakter, og 12 av USB 2.0-varianten, samtidig som vi finner 10 SATA-kontakter, der åtte av dem har SATA 6 Gbit/s.

Hovedkortet skal bli tilgjengelig i løpet av mars, men noen pris er foreløpig ikke kjent.

Vil du lære mer om PCIe 3.0?
Les mer i vår test av det første skjermkortet som tok det i bruk »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Med dette kan du bygge din egen Mac
Les også
Nå får du Raspberry Pi enda billigere
Les også
På jakt etter et solid alternativ til Raspberry Pi?
Les også
Intel dropper hovedkort – i år
Les også
USB blir dobbelt så raskt
annonse