Til hovedinnhold

Denne gir også rimelige mobiler superytelse

Nvidia Tegra 4i har 60 grafikkjerner og innebygget 4G.

Nvidia

I dag kappes telefonprodusentene om å lage "supertelefoner", med stadig flere funksjoner og stadig mer innmat. En av plattformene dette skal skje på er Nvidias Tegra 4. Selv om Tegra 4 ikke er på markedet ennå, har Nvidia tenkt fremover. Supertelefonene har imidlertid én viktig ulempe – prisen.

Dette er en av ulempene Nvidia vil bøte på ved å lansere Tegra 4i – en systembrikke som tidligere har gått under kodenavnet "Project Grey". Brikken er beregnet på telefoner i mellomklassen.

Les også: Slik er Samsung Exynos 5 Octa - Samsungs råeste brikke

Til tross for at brikken deler navn med storebror Tegra 4, er Tegra 4i betydelig billigere i produksjon, samtidig som den kan drive smarttelefoner med skjermoppløsning inntil 1080p. Hele Tegra 4i-brikken skal ifølge Nvidia være under halvparten så stor som konkurrerende brikker.

60 grafikkjerner

Tegra 4i er en systembrikke som inneholder fire prosessorkjerner basert på ARMs R4 Cortex-A9-prosessor. Prosessoren opererer på 2,3 GHz. Det er i tillegg en femte "batterisparekjerne" som tas i bruk når kraften fra hovedprosessorene ikke trengs.

Tegra 4i (til høyre) er mindre enn Tegra 4, og radiobrikken som gir LTE-støtte er innebygget.

Det mest imponerende er imidlertid at systembrikken inneholder 60 Nvidia-grafikkprosessorkjerner (GPU-kjerner). Det gjør den ifølge Nvidia til den klart raskeste mobile grafikkprosessoren i sin prisklasse. Den vanlige Tegra 4-modellen har riktignok hele 72 grafikkkjerner, men det er også en dyrere brikke. Begge brikkene er produsert på en 28 nanometer produksjonsprosess.

– Nvidia leverer for første gang én enkelt integrert prosessor som driver alle de viktigste funksjonene i en smartmobil, sier Phil Carmack i Nvidia i en pressemelding.

Ifølge Nvidia har man tatt Cortex A9-prosessoren fra Tegra 3 og modifisert den, slik at ytelsen skal være den dobbelte av hva du får i Tegra 3 – som kjører på en lavere klokkefrekvens. Ved samme klokkefrekvens skal ytelsen være rundt 15 prosent høyere, fortalte Nvidia under en telefonkonferanse i forkant av lanseringen.

Slik ser Tegra 4i ut på innsiden.

– Tegra 4i gir supertelefonytelse, men den er laget for folk flest, uttalte Nvidia under telefonkonferansen.

Alt på én brikke

En av forskjellene mellom Tegra 4 og Tegra 4i er at prosessorkjernene i Tegra 4i er basert på ARM R4 Cortex-A9-kjernene, mens Tegra 4 benytter Cortex-A15-kjerner. En annen forskjell er at mens LTE-støtte ("4G") krever en tilleggsbrikke til Tegra 4, så er dette integrert i én og samme brikke i Tegra 4i. Løsningen som gir LTE-støtte kalles Nvidia i500.

Det betyr at det blir mulig å bygge 4G-mobiler rimeligere enn før. Nvidia i500 kan omprogrammeres til å støtte nye frekvenser og nye trådløsteknologier, noe som skal gjøre løsningen mer fleksibel.

Forskjeller mellom ulike CPU-arkitekturer.

I likhet med Tegra 4 har Tegra 4i en ny funksjon som Nvidia kaller Chimera Computational Photography Architecture, som gir bedre kameraytelse ved å kombinere prosesseringskraften i grafikkprosessoren (GPU-en) og prosessoren (CPU-en). Det betyr at du skal kunne ta HDR-bilder og HDR-video automatisk, også med blits – slik at du får med detaljer i både de lyse og mørke områdene i bildet, slik øyet ser det.

Tegra 4i vil bli demonstrert på Mobile World Congress-messen i Barcelona neste uke, hvor Amobil kommer til å være tilstede.

Les også om "storebror" Nvidia Tegra 4 her

I fjor besøkte Amobil.no Nvidias hovedkvarter i Silicon Valley. Bli med på innsiden, og se hvordan Nvidia kvalitetssikrer systembrikkene som brukes i moderne smartmobiler.

annonse