Tek.no

Nyhet

– En fjerdedel av bærbare PC-er vil få berøringsskjerm

Forskningsselskap slår til med spådom.

Vegar Jansen, Hardware.no
23 Mai 2013 09:08

For å prøve å hente tilbake markedsandeler fra nettbrettene har PC-produsentene som kjent begynt å satse tungt på bærbare PC-er med berøringsskjerm, selv om dette ikke har hjulpet nevneverdig på det totale PC-salget hittil.

Det er uansett liten tvil om at satsingen vil fortsette. Asus og Acer er blant dem som har sagt at deres andel bærbare PC-er med berøringsskjerm vil øke kraftig fremover, og selveste Intel har uttalt at berøringsskjermer sågar vil bli påkrevd for ultrabooker i fremtiden.

25 prosent

Da er det kanskje ikke så rart at også forskerne mener at berøringsfunksjonaliteten vil bli kraftig utbredt de neste årene. Ifølge prognoser utarbeidet av forskningsselskapet IHS vil hele 25 prosent av bærbare PC-er leveres med berøringsskjerm innen år 2016. Dette skriver ZDNet.

IHS mener den kraftige økningen først og fremst vil komme som et resultat av raskt fallende priser på slike skjermer. Prisen på rimelige 14-tommers berøringsskjermer har for eksempel blitt halvert siden i fjor.

En del PC-produsenter er riktignok ennå noe nølende når det gjelder å benytte teknologien i maskinene sine. Ifølge IHS har Intel ennå en jobb foran seg med å overbevise produsentene, men forskerne tror kombinasjonen av billigere berøringsskjermer og Intels strømsparende Haswell-prosessor vil bidra til en kraftig økning i markedsandelene.

Andelen har allerede økt betydelig. Tidligere denne måneden kunne blant andre DigiTimes melde at antallet bærbare modeller med berøringsskjerm som ble sendt til forhandlere gikk opp med hele 51,8 prosent i første kvartal i år sammenlignet med forrige kvartal.

Dette betyr at berøringsmodellene utgjorde nesten 10 prosent av det samlede antallet bærbare PC-er som ble sendt til forhandlere i løpet av første kvartal.

Nå kan du også bruke bevegelseskontroll med Windows 8: Leap Motion-teknologien ble nylig demonstrert i video »

(Kilder: ZDNet, DigiTimes)

Les også
– PC-salget vil fortsette å falle kraftig
Les også
Snart kan du styre HPs PC-er med håndbevegelser
Les også
PC-salget faller som en stein
Les også
Intel: Ultrabooker skal ha touch
annonse