Til hovedinnhold

AMD har sluppet tre nye prosessorer

Satser hardt på nettbrett og lette bærbare PC-er.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Hardware.no/Las Vegas: AMD er i full vigør, og har store planer for 2013. De tror neppe at de vil greie å kuppe nettbrettmarkedet, i alle fall ikke i løpet av 2013, selv om de har aldri så mye lyst.

Nå har de sluppet tre nye prosessorserier, for både nettbrett og bærbare PC-er.

Temash skal vinne på nettbrettfronten

Temash.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Den store greia på nettbrettfronten blir Temash. Dette er en dobbelkjerneprosessor med et effektforbruk på under fem watt. Ifølge AMD blir dette den kjappeste SoC-løsningen med x86-prosessorer til nettbrett, altså hele systemer i én brikke.

På grafikksiden vil de benytte Radeon HD-grafikk, og kjøre fullversjonen av Windows 8 uten problemer. For fremtiden vil også firekjernevarianter se dagens lys.

Med Temash mener AMD at de har økt grafikkytelsen med 100 prosent i forhold til dagens Hondo, noe som gjør nettbrett til en helt grei spillplattform.

Temash produseres med 28 nm-teknologi, en solid endring fra Hondos 40 nm-teknologi.

For å vise styrken i Temash hadde AMD satt frem et nettbrett med en Temash-prosessor under glasset. Denne maksinen kjørte spillet Dirt Showdown uten å mukke, selv om vi hadde en viss følelse av at FPS-nivået ikke var rekordhøyt.

Dirt Showdown går så det griner på Temash.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

50 prosent bedre for de minste

I den litt mer kraftfulle klassen finner vi Kabini-prosessorene, som skal ha forbedret ytelsen med rundt 50 prosent i forhold til dagens Brazos 2.0. Dette er den første x86-baserte firekjerneprosessoren som kommer med et SoC-grensesnitt.

Batteritiden for disse er oppgitt til over ti timer.

Oppdatert veikart for 2013.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ultrathins får ny motor

For stasjonære og Ultrathins, AMDs variant av Intels Ultrabooks, er det Richland-modellene som gjelder. Her snakker vi, eller rettere sagt AMD, om en økning på 20 til 40 prosent i ytelse i forhold til forrige generasjon.

I tillegg skal batteritiden økes, uten at AMD kom med noen nøyaktige tall her.

For å gjøre løsningene sine litt mer spennende vil AMD også komme med en rekke programpakker med noe ulik funksjonalitet. Den første av disse er ansiktsgjenkjenning, slik at du kan logge rett på Windows uten å taste inn noe passord eller dra fingeren din på en biometrisk avleser.

Videre har de noe som har fått navnet AMD Screen Mirror, som kort og godt går ut på at man skal kunne dele ut innhold på tvers av flere enheter i hjemmet.

Gesture controls har også kommet inn, og dette går ut på at man bruker ulike former for bevegelse for å styre ting på skjermen. Typisk bytte mellom programmer, eller øke volumet på en film du ser på.

Sist men ikke minst ønsker AMD få flere Gaming Evolved-titler på markedet, altså spill der AMD har bidratt i utviklingen. Spill er en millionindustri, og er spådd en kraftig økning i den kommende tiden.

Vi er på Facebook!
annonse