Framtidens TV-standard vedtatt
Vi kan vente oss 8K med 120 bilder i sekundet.
Tendensen er klar: Skjermoppløsningene blir høyere og høyere. I dag er såkalt Full HD, eller 1920 x 1080 piksler, standard, mens 4K (3840 x 2160 piksler) er rett rundt hjørnet med en rekke forbrukerklare produkter. På den nærliggende IFA-messen i Berlin er for eksempel LG, Sony og Toshiba ventet å vise fram flere 4K-herligheter.
Men parallelt med alt 4K-snakket de siste årene, har det også vært mye tale om 8K. Der 4K kan skryte av «bare» fire ganger så høy oppløsning som Full HD, kan 8K skilte med hele 16 ganger oppløsningen på 7680 x 4320 piksler.
Vi har tidligere skrevet at en standard for denne vanvittige oppløsningen snart er klar, og nå er det endelig avgjort: Japans offisielle rikskringkaster, NHK, har fått gjennom forslaget sitt. Dermed blir Super Hi-Vision godkjent som en Ultra High Definition-TV-standard av FN-byrået International Telecommunication Union (ITU).
Bedre flyt, skarphet og farger
Så hva kan vi se fram til med 8K? I tillegg til den nevnte oppløsningen på 7680 x 4320 piksler, vil antall bilder i sekundet være på opptil 120. Både fargerom og fargedybde vil også få en betydelig forbedring, og samlet sett betyr alt dette langt klarere og skarpere bilder med rikere farger.
8K støtter altså fargedybder på 10 og 12 bit, slik at fargegjengivelsen blir enda mer nyansert. Fargerommet blir følgelig større, og ekstreme nyanser av grønt, turkis, rødt og blått får en mer naturtro gjengivelse.
Ellers har 8K sideforholdet 16:9 som de fleste av dagens TV-skjermer, samt støtte for TV-sendinger i 59, 94, 60 og 120 bilder per sekund. Dette innebærer bedre bildeflyt uten slørete og hakkete motiver.
Den som venter på noe godt...
I tillegg til visninger av monsterskjermer med monsteroppløsningen på flere messer, fikk 8K også en mer folkelig demonstrasjon ved sommerens OL i London. Her samarbeidet NHK og BBC om å vise idrettsarrangementer i 8K på storskjerm for frammøtte tilskuere.
De som venter på 8K, må imidlertid smøre seg med tålmodighet. NHK vil nemlig ikke begynne med større testing før 2020, og tilgjengelighet overfor vanlige forbrukere vil skje etter dette igjen.
I mellomtiden er det altså 4K som blir tilgjengelig for flere og flere. Da er det ironisk at det fremdeles ikke er vedtatt en standard for denne oppløsningen, men den skal være nær.
- Les også: Denne får 4K til å blekne
(Kilde: BBC)