Til hovedinnhold

Her bruker han Oculus Rift til å bearbeide alvorlige skader

Psykologer tar i bruk VR-brillene på nytt vis.

Jørgen Elton Nilsen, Tek.no
Skip Rizzo er en mann med mange og lange titler, men han er hovedsakig doktor ved universitetet i California, direktør for instituttet for kreativ teknologi og forsker ved en psykologiskole i Los Angeles.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Dublin/Tek.no: VR-brillene Oculus Rift har vist seg å kunne duge til mye. Både til spill og moro, men ikke minst på mer seriøse plattformer som bruk i operasjonssaler og som en undervisningsplattform.

En forsker ved universitetet i California, Skip Rizzo, har tatt i bruk brillene på helt nytt vis. Som et ledd i arbeidet hans ved instituttet for kreativ teknologi har han brukt Oculus Rift sammen med psykologer til å behandle soldater som sliter med posttraumatisk streslidelse, og det med gode resultater.

Gjenopplever vonde minner

Konseptet kan også, ved hjelp av en Kinect-sensor, brukes til å trene opp igjen motoriske funksjoner i kroppen etter en ulykke. Rehabilitering i en virtuell verden har nemlig vist seg å være motiverende for pasientene.

– Vi gjør det hele som i et spill, da er det ikke kjedelig lenger. Du kan gjøre det hjemme i stua på en stor TV, sa Rizzo mens han demonstrerte løsningen på netthodesamlingen Web Summit.

Dette er imidlertid bare én av funksjonene. Hele programmet går under navnet Bravemind, er i bunn og grunn et spillprogram som også kan brukes til å behandle flere former for psykologiske lidelser, som altså posttraumatisk stresslidelse. Prinsippet er i utgangspunktet enkelt:

– Vi hjelper pasientene med å behandle vonde minner ved å gjenta dem i et trygt miljø, og da hjelpe pasientene med å forstå det som skjedde, forteller Rizzo.

Fordelen til VR-teknologien er at minnene kan gjentas med en stor grad av realisme. Med brillene spent på hodet blir pasientene tatt med tilbake til stedet, ofte i Irak eller Afghanistan, der de vonde minnene oppstod. Og ved å gjennomgå minnene igjen og igjen sammen med en psykolog, kan pasientene etter hvert gå videre.

Gode resultater

Resultatet fra den første runden med tester er god.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Rizzo har testet løsningen på 20 pasienter med posttraumatisk stresslidelse, og resultatene har så langt vært gode. 16 av pasientene har fått redusert lidelsene sine betraktelig etter behandlingen. 15 av disse pasientene har enten ligget på samme nivå eller hatt enda mindre problemer tre måneder etter behandlingen.

Fire av pasientene ble imidlertid ikke bedre av denne behandlingen.

– Vi sier ikke at VR-teknologien i seg selv fikser noen. Den er bare et verktøy til en veldig god kliniker. Det er han eller hun som kontrollerer miljøet, forteller Rizzo.

Trening med Oculus Rift er nemlig ikke den eneste formen for behandling, den er en del av programmet som en psykolog bruker for å hjelpe pasientene.

– Men vi ser også på dette som en måte å dra inn mennesker som normalt ikke vil legge seg inn for behandling, som den digitale generasjonen.

14 forskjellige verdener

Et utsnitt av VR-verdenen som pasientene ser. Det er med vilje at grafikken er lavere enn normalt.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Til å hjelpe pasientene har Rizzo laget 14 forskjellige virtuelle verdener tilpasset Riften, som vi får se en demonstrasjon av. De fleste er fra forskjellige situasjoner man som soldat gjerne møter i krig, om det enten er en evakuering, en veibombe som går av eller en granat som skytes mot bilen soldaten sitter i.

Pasienten har på seg VR-brillene, og blir da tatt med i inn i miljøet. Klinikeren kan så styre det som skjer inne i den virtuelle verdenen, som å sende inn jagerfly som bomber området, bilbomber som går av eller lignende. En rekke forskjellige lyssettinger og mijøfenomener kan også legges inn, som sandstormer og regn, for å gjenskape rammene som var der da soldaten ble skadet.

Det hele minner egentlig veldig mye om spill som Battlefield og Call of Duty, bare med vesentlig dårligere grafikk. At grafikken er relativt dårlig sett opp mot moderne spill, er et bevisst valg, forteller Rizzo.

– Vi prøver å differensiere dette fra spill. Vi vil at pasienten skal gjenskape miljøet, ikke føle at han spiller Call of Duty. Det er med vilje at vi har mindre grafiske detaljer, fordi det er bedre for pasienten. Det er pasienten som skal fremkalle minnene, sier han.

På den måten blir VR-miljøet pasienten ser på mange måter bare et rammeverk, som han eller hun så tilpasser med sine vonde minner fra krigssonen.

Rizzo følger opp med å nevne et eksempel fra en pasient som hadde vært med i Vietnamkrigen. Simulasjonen som ble kjørt i VR-brillene var tilpasset miljøet i området, men det lå ikke inne at Vietcong-troppene kom stormende ut av skogen. Det var imidlertid akkurat dette pasienten opplevde da han hadde på seg brillene; fordi han selv gjenskapte minnene fra stedet.

– Vi bruker også en luktmaskin, for å pumpe lukt inn i miljøet. Krutt, brennende dekk, kroppslukter og lignende, for å se hvordan det påvirker pasienten, avslutter Rizzo.

Toppsjefen i Oculus kunne nylig avsløre flere av fremtidsplanene til selskapet:
Slik skal de gjøre VR til en suksess » (Ekstra)

annonse