Tek.no

Nyhet

I 2017 kan det bli stille i bilen

Regjeringen har bestemt seg for når de vil slukke FM-nettet.

Shutterstock
Joachim Froholt
16 Apr 2015 12:57

Trenger vi egentlig DAB-radio? Det spørsmålet har politikerne svart på for oss, ettersom regjeringen nå har gjort det klart at de vil slukke FM-nettet i 2017.

– Stortinget har vedtatt at DAB skal ta over, spørsmålet har vært om det skal skje i 2017 eller 2019. Det har Stortinget satt veldig klare forutsetninger for. Nå er kravene innfridd, og derfor foreslår regjeringen nå at FM-nettet slukkes i 2017, sier kulturminister Thorhild Widvey (FrP) ifølge NRK.

Dermed er det klart at Norge ikke følger Sverige og Danmark, som venter med FM-slukkingen. I Sverige har dessuten Riksrevisjonen besluttet å granske pengebruken i forbindelse med DAB-overgangen, og stiller spørsmål ved om skattebetalerne får valuta for pengene.

Over halvparten lytter til digitalradio

Ved utgangen av 2014 lyttet litt over 56% av radiolytterne til digital radio i Norge, og et av kravene for at FM-nettet skulle slukkes var at digital radio måtte brukes av over halvparten av radiolytterne. Dette kravet er altså innfridd.

Svein Larsen, som er styreleder i Norsk lokalradioforbund, mener likevel vedtaket kommer alt for tidlig:

– Radio som medium vil tape oppslutning når distribusjonsplattformen folk bruker settes ut av spill. Det er ti prosent av bilene som har DAB-dekning, mens det er ti til femten millioner FM-apparater i norske hjem. De vil bli erstattet, men det vil ta lang tid, sier han til NRK.

Faktisk selges fortsatt én av fem nye biler i Norge uten DAB-radio. Man kan heldigvis kjøpe adapter for gamle radioapparater, selv om disse også koster over tusenlappen.

Er du en av de mange som snart må kjøpe DAB-radio for bilen?
Her er de mest populære modellene på markedet

(Kilder: NRK (1) og NRK (2))

annonse

Les også