Til hovedinnhold

Nokia-plattformen brenner

Kanadieren Stephen Elop overtok roret etter Olli-Pekka Kallasvuo som administrerende direktør i Nokia i september i fjor. Elop har fra starten av vært krystallklar på at mye må gjøres dersom selskapet skal gjeninnta posisjonen i markedet de hadde for noen år siden.

I et brev til sine ansatte varsler Elop forandringer i tiden som kommer, og med en dårlig skjult metafor hinter han om at operativsystemet Symbian står i fare for å skrapes.

Brennende plattform

Elop innleder brevet ved å fortelle en historie om en plattformarbeider i Nordsjøen som våknet opp til en eksplosjon, og som raskt befant seg i et flammehav. Han hadde da valget mellom å bli oppslukt av flammene, eller å ta sjansen og hoppe 30 meter ned i det iskalde vannet.

Mannen hoppet, og ble reddet. Senere sa han at selv om det virket utenkelig å hoppe, hadde den brennende plattformen endret måten han reagerte på.

Elop skriver videre:

- Vi står også på en brennende plattform og må ta stilling til hvordan vi skal endre oss.

Han skriver at Nokia har hatt mer enn én eksplosjon - at det snarere er snakk om flere ildkuler som gir næring til en flammende ild rundt selskapet. Elop nevner at konkurransen har blitt mye tøffere, og at Apple endret markedet ved å redefinere smarttelefonen og lokke utviklere til et lukket, men mektig økosystem.

Les også: Nokia tjener mindre

- De endret spillet, og i dag "eier" Apple toppsegmentet, skriver Elop.

Videre tar han fatt på Android og berømmer Google for å ha vært raske og innovative etter lanseringen av sitt OS.

- Den første iPhone kom i 2007, og vi har fortsatt ikke et produkt som er i nærheten av å tilby den samme opplevelsen. Android kom på banen for litt over to år siden, og denne uka tok de vår lederposisjon i smarttelefon-volumer. Ufattelig, konkluderer han.

MeeGo satses på
Nokia-sjefen skriver videre at de selv har flere glimrende innovasjonskilder, men at de ikke klarer å få det ut på markedet fort nok. Han nevner operativsystemet MeeGo som eksempel, og hevder at dette skulle være plattformen som Nokia skulle vinne seg tilbake i toppsegmentet. Likevel ser det ut til at de bare får ut én mobil med MeeGo i 2011.

Symbian OS, som tidligere har fått mye kritikk fra omverdenen, får nå gjennomgå av den ferske Nokia-sjefen.

- Symbian har vist seg å ikke være konkurransedyktig i ledende markeder som Nord-Amerika. I tillegg virker Symbian å være et stadig vanskeligere miljø for å utvikle og møte stadig økende krav, noe som igjen fører til lav produktutvikling. Det kan også være en ulempe når vi ønsker å skaffe et fortrinn på nye hardware-plattformer. Som en konsekvens; Hvis vi fortsetter som før vil vi havne mer og mer bakpå, mens våre konkurrenter fortsetter lenger og lenger frem, skriver Elop.

Han viser også til den stadig økende konkurransen fra OEM-aktører i billigmobil-segmentet. Det vil si de selskapene som i stor grad produserer mobiltelefoner for store selskaper.

Nokia-sjefen varsler samtidig at en ny strategi som legges frem i morgen, 11. februar, skal være et enormt tiltak som vil forandre selskapet positivt.

Les hele brevet hos Wall Street Journal

Se også: Husmødre foretrekker Nokia

(Kilder: Wall Street Journal, DagensIT)

Mer om
annonse