Til hovedinnhold

Nå skal hele Norge få 4G

Netcom annonserte i dag tidenes utbygging av mobilnettet. Operatøren skal skifte ut hele nettet sitt med nytt utstyr, samt bygge flere tusen nye basestasjoner. Hele operasjonen vil ha en prislapp på rundt 1 milliard kroner.

4G til landet
Den viktigste nyheten er at vi nå loves en landsdekkende utrulling av det fjerdegenerasjons mobilnettet (4G). Foreløpig er det kun Oslo som har fått glede av de høye hastighetene. Nå lover Netcom at 89 % av befolkningen vil ha tilgang til 4G innen utgangen av 2012.

Ikke minst skal hastighetene skrus opp, og kundene skal kunne forvente nedlastning av data i hele 150 Megabit per sekund. (Dagens nett i Oslo har en teoretisk hastighet på 80 Mbit /s)

Bergen, Stavanger og Trondheim vil få dekning av 4G før utgangen av året, har Netcom tidligere fortalt Mobilen.no. Deretter står resten av landet står for tur.

Også dagens 3G-nett vil få en solid overhaling fremover. Hastigheten skal skrus opp fra dagens teoretiske 7,2 Mbit/s til 14,4 Mbit/s og 21,1 Mbit/s. De første byene vil få skrudd opp hastigheten allerede før året er omme.

Nye priser
Netcom kunne også røpe i dag at de vil endre måten mobilt bredbånd prises på. I stedet for å betale per megabyte du laster ned, vil du nå betale en fast pris som stiger etter hvor høy hastighet du vil ha. Dette i likhet med vanlig bredbånd.

Det vil fortsatt være en maksgrense på hvor mye man kan laste ned. I dag kan ikke Netcoms kunder laste ned mer enn 6 GB data per måned over 3G eller 20 GB per måned for 4G. Når man passerer denne terskelen strupes linjen til en brøkdel av hastigheten.

– Det vil også i fremtiden bli sperrer på hvor mye man kan lastes ned, men nøyaktig hva det blir kan vi ikke si per i dag, sier avdelingsleder for Netcoms privatprodukter, Hans Heggenhaugen, til Mobilen.

Les også: Se 20 minutter TV, så er det stopp

Kun datamaskiner
Foreløpig er det kun bærbare datamaskiner med et eget USB-modem som kan utnytte 4G-nettet. Netcom har ingen nyheter om telefoner som klarer å utnytte hastighetene.

– Jeg har ikke hørt noe om 4G-telefoner, men det vil helt sikkert komme. Det er godt momentum på utbygging av 4G internasjonalt, sier Heggenhaugen.

Les også: Dette er verdens første 4G-telefon

Heggenhaugen tror at Netcom i noen tilfeller vil konkurrene direkte med de vanlige bredbåndsselskapene om å levere internettaksess.

– Det vil nok bli bruks- og behovsbasert, men for en del kunder vil nok 4G kunne ta over [for kablet internett]. Det kommer an på hvor man bor. Når vi startet opp med turbo-3G, så vi at mange fikk sin første internettoplevelse over 3G.

Slik gikk det når vi testet det nye mobilnettet:
Vi prøver 4G fra Netcom

Mer om
annonse