Tek.no

Nyhet

– iPhone 11 vil være omtrent like smart som deg

Maskin nærmer seg menneske i rekordfart.

Pyropixel/Shutterstock/Montasje
28 Apr 2015 13:37

Google-direktør, forfatter og fremtidsforsker Ray Kurzweil er bedre kvalifisert enn de fleste til å spå noe vettugt om fremtiden. På merittlisten sin har han en rekke oppfinnelser, en rekke store utmerkelser, samt flere bøker som har figurert på bestselgerlistene i USA.

I 1999 hevdet han at den første 1000-dollar-laptopen som ville ha stor nok kapasitet til å kunne emulere en menneskehjerne, ville kommer på markedet rundt 2023. Nå skriver Huffington Post at Kurzweil har nedjustert spådommen sin til år 2020 isteden – altså om bare 5 år. Likevel spår han at den komplette hjernen ikke vil være ferdigutviklet på en datamaskin før i 2029.

Derimot vil en smarttelefon etter sigende ha den samme databehandlingskapasiteten som en menneskehjerne om cirka 7 år. Det vil si omtrent når iPhone 11 etter alt å dømme kommer ut, poengterer Huffington Post-journalist Vivek Wadhwa. (Etter vår beregning er det vel snarere snakk om iPhone 10)

Etterpå vil maskinene trolig fortsette å bli eksponensielt kraftigere, i tråd med Moores lov, og dermed også ekstremt mye mer intelligente enn oss mennesker.

Se også: «Samantha» fra filmen Her kan komme i 2029

Frykt for det ukjente?

Vi har tidligere hørt at Elon Musk, Bill Gates og Stephen Hawking, samt forskere fra Oxford University, alle er litt bekymret for hva utviklingen av kunstig superintelligens kan bety. For hvilken rolle vil egentlig menneskeheten spille dersom dingsene våre blir 170 000 ganger smartere enn oss? Er vi tilfreds med å bli nedgradert til robotenes kjæledegger?

Selvfølgelig er det mye som kan gjøres for å forhindre slike skrekkscenarier. Kanskje er det så enkelt som å skru av en bryter på maskinen i tide?

Kurzweil sier for øvrig til Huffington Post at han ikke er spesielt bekymret for fremtiden. 67-åringen tror vi vil utvikle kunstig intelligens i en godartet retning, og bruke teknologien for å forbedre våre menneskeliv.

Han sier videre at han liker å sammenligne teknologi med ild: Den har gitt oss varme, men også brent ned landsbyer. Kurzweil tror kunstig superintelligens kan løse flere av de største utfordringene vi har på planeten, som sykdom, sult, energibehov, utdanning og rent vann.

Ser du negativt eller positivt på utviklingen av kunstig superintelligens? Slå deg løs i kommentarfeltet under!

Googles spillmaskin kan lære av feil og suksesser
Lærer hele tiden, og slår nå de beste menneskene i 29 spill »

(Kilde: Huffington Post)

Les også
«Samantha» fra filmen Her kan komme i 2029
annonse