Til hovedinnhold

Her utfører politiet en massiv aksjon mot ulovlige «Android-bokser»

Se videoen av storraidet hvor over 1000 mediebokser ble beslaglagt.

West Midlands Police/YouTube

I dag finnes det som kjent mange muligheter for folk som har lyst til å få tilgang til TV-serier, musikk og filmer uten å betale for det, altså på ulovlig vis. Blant disse er ulovlige mediebokser som leveres med forhåndsinstallert programvare som gjør det enkelt å få gratis tilgang til piratkopiert innhold via Internett.

Mange av disse kan kjøpes på nettet og er gjerne Android-baserte. Innholdsprodusenter er ikke overraskende lite begeistret for slike bokser, og nå melder nettstedet TorrentFreak om en stor politiaksjon mot folk som selger slike mediebokser.

Over 1000 bokser tatt

Aksjonen fant sted i Storbritannia og var resultatet av en etterforskning utført av politiet og organisasjonen Federation Against Copyright Theft (FACT), som på vegne av innholdsprodusenter jobber med å håndheve og beskytte opphavsretten.

Dette er noen av boksene som politiet tok med seg. Foto: West Midlands Police/YouTube

Over 1000 bokser skal ha blitt beslaglagt i det koordinerte raidet, og minst to personer skal ha blitt arrestert. I tillegg til politiet og FACT skal også enheten for orgainsert kriminalitet og representanter for etterretningsbyrået Government Agency Intelligence Network (GAIN) ha deltatt.

– Utbredelsen av IPTV (Internet Protocol Television) og mediebokser, sammen med applikasjoner og tilleggsprogrammer som legger til rette for ulovlig strømming har skapt nye muligheter for piratvirksomhet og levering av stjålet innhold, sa FACT-sjef Kieron Sharp i forbindelse med storaksjonen.

Mener boksene koster bransjen store beløp

En representant for GAIN uttalte at denne type overtredelser koster film- og TV-industrien flere titalls tusen pund hvert år, og at de nylig utførte aksjonene skal gi et signal om at de akter å handle overfor dem som er involvert i denne praksisen.

Mediebokser som myndighetene har vært ute etter i dette tilfellet kjøpes gjerne på Internett, hvorav mange kommer fra land som har et noe avslappet forhold til opphavsrett, først og fremst Kina. Boksene baserer seg ofte på multimedieprogramvaren Kodi/XBMC.

Under det ferske raidet mot forhandlere av boksene ble det for øvrig denne gangen laget en video som viser deler av beslagleggelsen, muligens som et avskrekkende virkemiddel. Videoen kan du se under.

Britiske myndigheter har også drevet en intens jakt på The Pirate Bay: En britisk undersøkelse viste imidlertid at blokkering av nettstedet har fint liten effekt »

annonse