Til hovedinnhold

Innrømmer at Google Play er nesten helt trygg

Bare 0,5 prosent av truslene gjelder den offisielle app-butikken til Android, vedgår sikkerhetsselskap.

Googles operativsystem Android har fått rykte på seg for å være langt mer utrygt enn blant annet Apple iOS, ettersom Android er et åpent system med færre restriksjoner. Nå viser det seg derimot at sikkerhetsselskapene som har publisert undersøkelser med en slik konklusjon i beste fall har overdrevet faren ganske kraftig, ifølge Phone Arena.

Sikkerhetsselskapet F-Secure fant nylig 51.447 "malware"-trusler til Android-plattformen i tredje kvartal, 2012 – dramatisk nok en tidobling fra andre kvartal. Dette tillegger F-Secure at Android har blitt mer populært i Kina og Russland i det siste. I rapporten var det uklart hvor mange av truslene som stammet fra uoffisielle applikasjonsbutikker. The Next Web fikk heldigvis svar fra sikkerhetsselskapet på sine henvendelser, hvor er erkjente at kun 146 (!) av de over 50.000 truslene stammet fra den offisielle applikasjonsbutikken Google Play Store.

Bare 0,5 prosent av truslene var altså knyttet til Google Play Store.

Resten gjelder tredjepartsbutikker. Dessuten var det kun 55,2 prosent av det totale antall trusler som faktisk viste seg å være ondsinnet programvare, mens de resterende 44,8 prosentene bare var klassifisert som potensielt skadelig.

Les også: App-hackere i FBIs søkelys

Gjort mye for å bedre sikkerheten

Det hersker liten tvil om at Play Store har blitt mye tryggere enn det som var tilfellet i starten. Blant annet har Google implementert tjenesten "Bouncer" tidligere i år, noe som kuttet skadelig programvare med hele 40 prosent.

Videre vil Android-mobiler som oppgraderes til versjon 4.2 av operativsystemet (Jelly Bean) få en ekstra sikkerhetsmekanisme som scanner alle apper du laster ned for virus og "malware".

Med andre ord kan det være på tide å kutte ut fordommene om at Google Play Store er "infisert med skadelig programvare". Det er fortsatt en risiko forbundet med å bruke tredjeparts applikasjonsbutikker, men holder du deg til den offisielle app-butikken skal det svært mye til for å få virus på mobilen din. The Next Web påpeker at du selvsagt bør sjekke hvilke tillatelser appen ber om før du laster den ned.

Les mer om hvilke hensyn du bør ta i vår Android-skole del 1

(Kilder: The Next Web, Phone Arena, F-Secure)

Mer om
annonse