Til hovedinnhold

Dette er Googles nye tjenester

Storslipp fra søkegiganten.

Google IO åpnet i går. Den årlige utviklerkonferansen bød på en haug nye tjenester – og én svært spennende telefon.

En Galaxy S4-versjon uten Touch Wiz stod på menyen.Foto: Google IO Webcast

Google-versjon av Galaxy S4

Det er nesten alltid noen som klager når det slippes en ny toppmodell. En av de vanligste klagene er at produsenter som LG, HTC og Samsung ikke bruker Googles rene Android-versjon, men sine egne tilpassede utgaver i stedet.

Det er bare et halvt år siden LG og Google slapp Nexus 4. Likevel annonserte Google i går at de vil begynne å selge en egen utgave av Samsungs Galaxy S4 – med helt ren Android og tilgang på de samme raske oppdateringene som andre Nexus-produkter får.

Les mer om Samsung Galaxy S4 Google Edition her

Google Maps blir ny

Google Maps får nytt grensesnitt som integrerer både Street View og Google Earth.

Mobil-appene til Google Maps kan nå fungere som rene reiseguider. Du kan velge blant kategorier som mat og underholdning, og få opp en oversikt på kartet.

Skal konkurrere med Tripadvisor og Yelp

Når du trykker på forslagene du blir servert, får du også opp karakterer som er gitt av andre brukere.

Alt dette gjøres til en viss grad på tvers av Googles tjenester allerede i dag. Det som er nytt er hvor tett integrert alt er nå.

Her kan du mer eller mindre zoome deg ned fra et interaktivt bilde av jordkloden og til kartnivå. Derfra fortsetter du videre ned til bilder fra gaten, og til slutt kan du også hente frem bilder fra innsiden av restaurenten du vurderer.

Alt i alt ser nye Google Maps ut til å være et målrettet forsøk på å gå i konkurranse med tjenester som TripAdvisor og Yelp.

Les også: Dette er de tre beste reise-appene

Google Hangouts er lynmeldinger mellom alle som har en Google-konto, på alle plattformer.Foto: Google IO Webcast

Hangouts - kommunikasjon på tvers av plattform

Det gikk flere rykter om en meldingstjeneste kalt Babel før lanseringen. Det navnet dukket ikke opp i gårsdagens keynote – i stedet ble tjenesten Google Hangouts lansert.

Som ventet dreide det seg om lynmeldinger. Her kan du kommunisere med alle som har en Google-konto. Tjenesten fungerer på tvers av plattformer. Dermed kan du like enkelt snakke med noen som sitter foran PC-en, som noen som har en Android- eller iOS-basert telefon.

Det er mulig å ha relativt åpne samtaler i Hangouts, der kontaktene dine bare melder seg på og av etter eget ønske. Den nye tjenesten tilbyr dessuten gratis videokonferanser.

Det du imidlertid ikke får her er muligheten til å sende meldinger til andre meldingssystemer, eller som SMS.

Endelig får også Android-brukere en felles løsning for lagring av spill og deling av poeng.Foto: Google IO Webcast

Spillsenter på Android

Endelig får Android et eget spillsenter. Store deler av funksjonaliteten kjenner vi fra andre plattformer, som Microsofts Xbox og Apples iOS.

Her kan du lagre fremgangen din i skyen. Du kan også sammenlikne poengsummer med vennene dine. Google har dessuten gjort det svært enkelt for utviklere å lage flerspillerfunksjoner.

Les mer om Google Play Games her

Søkegiganten vil gjøre det enklere å organisere bildene dine.Foto: Google IO Webcast

Hjelper deg med mobilbildene

Så godt som alle som eier en mobiltelefon har haugevis av feriebilder de ikke bruker til noe som helst. De ligger der. Som en stor utilgjengelig masse. Lagret på minnekort, i skytjenester som Dropbox eller Skydrive, eller spredt utover foldere i PC-en.

Det er lenge siden Google begynte å la Android-telefoner laste opp bilder til Google Plus. Nå skal skytjenesten også plukke frem de beste bildene og forbedre de som ikke ble fullt så bra. Best av alt – det skal skje helt automatisk.

Les mer om Googles nye bildetjeneste her

Tar opp kampen mot Spotify

Søkegiganten lanserte en egen streaming-tjeneste for musikk. Tjenesten skal kjenne deg så godt at du knapt trenger å anstrenge deg for å bli forsynt med musikk som passer deg.

Et av Googles viktigste argumenter for den nye tjenesten, er at det er for vanskelig å finne ny musikk på tjenestene som fins på nettet i dag. Altså akkurat det samme salgsargument som den norske tjenesten WiMP bruker.

Les mer om Google Music All Access her

Ny design

Ved siden av alt dette lanserte selskapet også nye design for både Google Plus og Google Play. App-butikken skal nå også gjøre det lettere å finne apper som er laget for nettbrett.

Google har allerede betalingstjenesten Google Wallet. Det er den digitale lommeboken du handler med når du kjøper apper for Android. Den brukes også til handel i stadig flere nettbutikker.

Fremover vil Google la kort- og kontaktinformasjonen fra Google Wallet brukes automatisk i bestillingsskjema som ikke støtter Google Wallet. All informasjonen fylles automatisk på plass for deg. Systemet er bare avhengig av at du er logget inn på Google-kontoen din.

Google har laget en egen tjeneste for utdanning.Foto: Google IO Webcast

Tjenester for elever og studenter

Apple har lenge hatt sin iTunes U – en tjeneste som gir skoleelever tilgang på alt fra forelesninger til bøker og apper. Ved årets IO lanserte også Google noe liknende.

Google Play for Education heter tjenesten. Så fort hver elev i klassen har logget på med hver sin Google-konto, kan skolen eller læreren dytte ut apper og bøker via en felleskonto.

Søk har blitt til en samtale

Også søkemotoren har fått seg en grundig overhaling på tvers av plattformene. Nå skal det gå an å bruke Google omtrent slik man bruker Apples Siri eller Samsungs S-Voice. Google tar det imidlertid litt lenger.

Søkemotoren skal nemlig forstå sammenheng mellom setninger, slik at søket ditt fungerer som en samtale. Dermed kan du først søke etter konserter i en gitt by, og deretter spørre Google hvor langt det er dit – uten å si navnet på byen. Hvis alt går som det skal, vil Google lese opp svaret høyt, og gi deg både søkeresultater for stedet og ruten dit i Google Maps.

Hvilke språk som støttes ble ikke nevnt.

Sammenliknet med tidligere IO-konferanser var det to viktige ting vi ikke fikk høre om i går. Vi fikk ingen ny Android-versjon, og Google Glass ble knapt nevnt.

Les også: Slik fungerer Google Glass

annonse