Til hovedinnhold

Lagde ved en tilfeldighet batteri som kan lades minst 200 000 ganger

400 ganger mer enn batteriet som sitter i mobilen din.

Steve Zylius

Batteriene som brukes i mobiltelefoner og PC-er kan lades opp bare noen tusen ganger før de begynner å fungere dårligere. Den mest vanlige typen batterier som brukes i dag er basert på grunnstoffet litium, og problemet med det er at litium over tid korroderer.

Dette kan gi mye raskere lading:
Nordmenn utviklet teknologi som kan gi batteriet som lades 1000 ganger raskere » (Tu.no)

Nå har forskere ved University of California i Irvine (UCI) nærmest ved et «uhell» laget et batteri som kan lades opp minst 200 000 ganger – rundt 400 ganger mer enn et vanlig litium-basert batteri. Det skriver Bigthink.com og viser til et intervju med forskerne i Popular Science.

Byttet ut litium med gull

Det var under eksperimenter med å lage et batteri av fast stoff, en elektrolytt-gele, i stedet for væske, at oppdagelsen ble gjort. De mest vanlige litium-baserte batteriene er basert på væske, noe som gjør dem både brennbare og at de fungerer dårlig i lave temperaturer.

I arbeidet med batteriet eksperimenterte forskerne med å bytte ut litium med nanotråder laget av gull. Nanotrådene i gull er tusen ganger tynnere enn et menneskehår, og leder elektrisitet svært godt. I tillegg gir dette en stor overflate for lagring og overføring av elektroner.

Det var da batteriet skulle testes at den uventede oppdagelsen ble gjort.

– Vi begynte å lade og utlade batteriene, og oppdaget at de ikke ville dø, forteller Reginald Penner, sjef for UCIs kjemiavdeling til Popular Science.

Han forteller videre at forskerne ennå ikke helt vet hvorfor batteriene selv etter 200 000 ladinger ikke viser noen tegn på korrosjon eller redusert yteevne. Men det er noe forskerne nå skal se nærmere på, selvfølgelig.

Foreløpig er teknologien bare på eksperimentstadiet, og «batteriet» til forskerne er ikke et fullverdig batteri som egner seg for noe annet enn testlaben ennå. Forskerne ønsker også å se på om det er mulig å bruke et billigere materiale enn gull, for eksempel nikkel. Du kan lese mer om hvordan batteriet fungerer på UCI sine nettsider.

Norskutviklet metode kan gi batterier med dobbel levetid » (Tek Ekstra)

annonse