Tek.no

Nyhet

– John Carmack stjal Oculus Rift-teknologien fra oss

Carmacks tidligere arbeidsgiver mener de sitter på Oculus-rettighetene.

Oculus VR
2 Mai 2014 08:30

De besnærende VR-brillene Oculus Rift har ennå ikke blitt lansert på forbrukermarkedet, men teknologien har allerede fått massevis av omtale og tatt publikum med storm, inkludert redaksjonsmedlemmer her på bygget.

Nå kan nettstedet Engadget formidle en ganske oppsiktsvekkende nyhet som potensielt kan skape komplikasjoner for Oculus Rift-eventyret. Den kjente spillpionéren John Carmack, som ble ansatt som Oculus Rift-direktør i august i fjor, anklages nå av sin tidligere arbeidsgiver for å ha stjålet deler av VR-teknologien han nå jobber med.

Det er selskapet ZeniMax som kommer med anklagene. ZeniMax er eieren av Id Software, spillstudioet som John Carmack var med på å grunnlegge og arbeidet for i lang tid, og som ga ut ikoniske spilltitler som Wolfenstein 3D, Doom, og Quake-serien.

Hevder å eie VR-teknologien

ZeniMax hevder at Carmack tok med seg VR-relatert intellektuell eiendom som tilhører dem da han ble ansatt hos Oculus Rift. Denne intellektuelle eiendommen, som ikke ser ut til å være nærmere spesifisert, skal Carmack ha jobbet med i en årrekke under ZeniMax.

Selskapet påstår at teknologien Carmack utviklet i denne perioden har vært uunnværlig i utviklingen av Oculus Rift-brillene. De hevder også at de ga verdifull assistanse til den opprinnelige oppfinneren av brillene, Palmer Luckey, som visstnok skal ha signert en skriftlig avtale om å ikke dele teknologien med andre, lenge før Facebook-oppkjøpet ble kjent.

På bakgrunn av dette mener ZeniMax dermed at Oculus VR urettmessig har utnyttet deres teknologi uten tillatelse og kompensasjon. Selskapet sier de tidligere har forsøkt å komme til en enighet om at ZeniMax kunne få en eierandel i Oculus VR, men uten hell.

Avvises av Oculus VR

Oculus VR på sin side avviser blankt alle anklagene, som de kaller både «latterlige» og «absurde». John Carmack selv valgte også å svare på beskyldningene fra ZeniMax, og la ut følgende beskjed på Twitter:

– Ingenting av det jeg har gjort har noensinne blitt patentert. ZeniMax eier koden som jeg skrev, men de eier ikke VR.

Foreløpig har det tilsynelatende ikke blitt tatt noen formelle, rettslige skritt i saken, men for øyeblikket ser frontene steile ut. Det blir dermed spennende å se hva som skjer videre.

Mange var negative til Facebooks kjøp av Oculus VR:
Sony synes derimot det bare var flott »

Les også
Oculus VR saksøkes for «tyveri» av VR-teknologien
Les også
Oculus Rift-utvikler utsetter arbeidet på grunn av kvalme
Les også
Se hvor bra Oculus Rift-versjonen av Half-Life 2 er blitt
Les også
Brukervilkårene til nye Oculus Rift skapte harnisk
Les også
Oculus VR kjøper selskapet bak Xbox 360-kontrollen
Les også
Forbereder seg på digital krigføring med Oculus Rift
Les også
Spillgigant saksøker Oculus VR
Les også
Tar med seg hele kroppen inn i Oculus Rift-verdenen
Les også
Nå kaster utviklerne seg over Oculus Rift-brillene
Les også
– Strålende at Facebook kjøpte Oculus VR
Les også
Spillegenden ante ikke at Facebook skulle kjøpe dem
Les også
Oculus VR-oppkjøpet vekker stort raseri på Internett
Les også
Stor overraskelse: Facebook har kjøpt Oculus VR
Les også
Det fantes VR før Oculus Rift
Les også
Legenden bak Doom og Quake blir Oculus Rift-direktør
annonse

Les også