Til hovedinnhold

– John Carmack stjal Oculus Rift-teknologien fra oss

Carmacks tidligere arbeidsgiver mener de sitter på Oculus-rettighetene.

Oculus VR

De besnærende VR-brillene Oculus Rift har ennå ikke blitt lansert på forbrukermarkedet, men teknologien har allerede fått massevis av omtale og tatt publikum med storm, inkludert redaksjonsmedlemmer her på bygget.

Nå kan nettstedet Engadget formidle en ganske oppsiktsvekkende nyhet som potensielt kan skape komplikasjoner for Oculus Rift-eventyret. Den kjente spillpionéren John Carmack, som ble ansatt som Oculus Rift-direktør i august i fjor, anklages nå av sin tidligere arbeidsgiver for å ha stjålet deler av VR-teknologien han nå jobber med.

Det er selskapet ZeniMax som kommer med anklagene. ZeniMax er eieren av Id Software, spillstudioet som John Carmack var med på å grunnlegge og arbeidet for i lang tid, og som ga ut ikoniske spilltitler som Wolfenstein 3D, Doom, og Quake-serien.

Hevder å eie VR-teknologien

ZeniMax hevder at Carmack tok med seg VR-relatert intellektuell eiendom som tilhører dem da han ble ansatt hos Oculus Rift. Denne intellektuelle eiendommen, som ikke ser ut til å være nærmere spesifisert, skal Carmack ha jobbet med i en årrekke under ZeniMax.

Selskapet påstår at teknologien Carmack utviklet i denne perioden har vært uunnværlig i utviklingen av Oculus Rift-brillene. De hevder også at de ga verdifull assistanse til den opprinnelige oppfinneren av brillene, Palmer Luckey, som visstnok skal ha signert en skriftlig avtale om å ikke dele teknologien med andre, lenge før Facebook-oppkjøpet ble kjent.

På bakgrunn av dette mener ZeniMax dermed at Oculus VR urettmessig har utnyttet deres teknologi uten tillatelse og kompensasjon. Selskapet sier de tidligere har forsøkt å komme til en enighet om at ZeniMax kunne få en eierandel i Oculus VR, men uten hell.

Avvises av Oculus VR

Oculus VR på sin side avviser blankt alle anklagene, som de kaller både «latterlige» og «absurde». John Carmack selv valgte også å svare på beskyldningene fra ZeniMax, og la ut følgende beskjed på Twitter:

– Ingenting av det jeg har gjort har noensinne blitt patentert. ZeniMax eier koden som jeg skrev, men de eier ikke VR.

Foreløpig har det tilsynelatende ikke blitt tatt noen formelle, rettslige skritt i saken, men for øyeblikket ser frontene steile ut. Det blir dermed spennende å se hva som skjer videre.

Mange var negative til Facebooks kjøp av Oculus VR:
Sony synes derimot det bare var flott »

annonse