Til hovedinnhold

Mini-kamera med speilreflekskvalitet

De to har gått sammen om å utvikle en ny objektivfatning kalt Micro Four Thirds, som gjør det mulig å konstruere enda mindre kameraer, og dermed gjøre det mer attraktivt for familiefotografer å kjøpe systemkamera.
Speilkvalitet i kompakt størrelse
- Her vil du få et kamerahus som er på størrelse med et kompaktkamera, men som tar bilder med samme kvalitet som et speilreflekskamera. Du kan også skifte ut objektivet slik du kjenner det fra speilrefleksene, sier Erik Skjerve i Olympus Norge til Teknofil.
Du kan, ved hjelp av en adapter, bruke eksisterende optikk fra selskapets speilreflekskamera på de nye systemkameraene, i tillegg til at det vil utvikles en helt ny linje av objektiver spesielt for de nye kameraene.
Forskjellen på et speilreflekskamera og et av disse nye systemkameraene – bortsett fra størrelsen – er at de nye modellene ikke bruker speil, men en elektronisk søker i stedet. Dermed kan vi ikke kalle disse for små speilreflekser, men bruker i stedet betegnelsen systemkamera.


Her kan du se forskjellen i størrelse på de ulike kameratypene. Vi har dessverre ikke fått bilde av noen form for prototype av de nye kameraene.
Video i HD-kvalitet
En av fordelene med en slik elektronisk søker er at Liveview-funksjonen – at du kan se motivet på skjermen samtidig som du fotograferer – skal være kraftig forbedret. En av de andre store nyhetene er at du nå kan ta opp video med HD-kvalitet rett på systemkameraet.
Skjerve kan ikke si nøyaktig når vi får se de første kameraene, men håper i løpet av året.
- Produktutviklingen er i full gang, og vi håper å ha prototyper klare om ikke så alt for lenge. Prisen kommer til å ligge under de billigste speilrefleksenen i dag, sier han.
Tror på produktet
Også kameraekspert Kai Thon, redaktør for fotonettstedet Digit.no, ser kun fordeler med dette nye kameraformatet.
- Mange som har sittet på gjerdet og ventet med å kjøpe speilrefleks fordi det er stort og klumpete vil nok hive seg på denne type kamera. Her kombineres det beste fra kompakt- og speilrefleksverdenen, sier han til Teknofil.no.
Han mener bildekvaliteten i prinsippet kan bli like god som på et speilreflekskamera – forutsatt at de nye objektivene holder like høy kvalitet.
Det nye systemet kommer også til å åpne for flere kameraprodusenter som i dag ikke er inne på speilrefleksmarkedet, mener Thon.
- For produsenter som Casio, Fujifilm, Kodak og Sigma er dette veldig spennende, sier han.

Mer om
annonse