Google vil ha særbehandling

Google er ikke fornøyd med å dele nettet med alle andre. Nå søker de spesialbehandling for sine tjenester.

Har kontaktet teleleverandørene

Det er Wall Street Journal som har fått tak i informasjon om at Google ønsker egen ekspressfart for sine tjenester. Selskapet har tatt kontakt med flere amerikanske teleleverandører og snust på muligheten for at leverandørene kan gi sine kunder bedre fart når de bruker Googles tjenester. Dette er derimot ikke bare enkelt, for det vil bety at andre tjenester vil få lavere hastighet, noe som vil kunne true nettets nøytralitet.
- Hvis vi gikk med på dette ville det blitt furore i Washington, opplyser en teleleverandør til Wall Street Journal.
En slik avtale ville gått imot retningslinjene til amerikanske Federal Communications Commission og ville neppe gått upåaktet hen. Det er derimot ikke kjent om Google har fått tak i andre samarbeidsvillige partnere.

Telenor ville ha ekstra betalt

Her i Norge gikk Telenor ut og krevde seg ekstra betalt for å gi NRK og Schibsted optimal hastighet for sine tjenester. Telenor mente innholdet disse selskapene leverer på nett tar mye båndbredde. Mange kritikere kom raskt på banen og advarte mot at slik filtrering på nett ville true nettets demokratiske rolle. NRK og Schibsted gikk på sin side ikke med på Telenors krav.

Denne gangen er derimot situasjonen snudd på hodet. Nå er det innholdsleverandøren Google som ønsker å betale godt for å sikre seg god hastighet på sine tjenester. Ifølge Wall Street Journal er ikke Google alene om å slå inn på dette sporet. Både Yahoo og Microsoft har i stillhet trukket seg fra et samarbeid for å bevare nettets nøytralitet. Barack Obama, som tiltrer som president i USA i januar, har på sin side uttalt at han vil kjempe for å ivareta denne nøytraliteten.

Les også
Googles framtidsvisjon
Les også
- NRK skyter seg selv i foten
Les også
Vil sikre deg Internett
Mer om
annonse