Tek.no

Nyhet

– Vi kan bli utslettet av kunstig intelligens

Eksperter ved Cambridge forsker på de fire største truslene mot menneskeheten.

Wikimedia Commons
Thomas Paust Nettavisenno
27 Nov 2012 10:36

[Nettavisen.no]: Cambridge University har etablert et senter hvor fremtredende akademikere skal forske på potensielle trusler mot menneskeheten.

En filosof, en vitenskapsmann og en dataentreprenør, samt en rekke rådgivere, skal forske på det de anser som de fire største truslene mot menneskeheten: Kunstig intelligens, klimaendringer, atomkrig og bioteknologi.

Bekymret for at utviklingen

- Mange forskere er bekymret for at utviklingen innen menneskelig teknologi snart vil utgjøre en ny fare for utslettelse av hele vår art. Slike farer kan komme fra framskritt innen kunstig intelligens, utvikling innen bioteknologi eller kunstig livsformer, fra nanoteknologi og de ekstreme ringvirkninger fra menneskeskapte klimaendringer, skriver senteret på sine nettsider.

Det nyopprettede senteret på Cambridge, Centre for the Study of Existential Risk (CSER), lanseres av Lord Rees. I 2003 ga Rees ut boken «Our Final Century» (Vårt siste århundre), som advarte om at menneskeheten kunne utrydde seg selv innen 2100.

Advarte mot kunstig intelligens

Hollywood har i flere tiår tatt for seg scenarioer hvor roboter utsletter menneskeheten. Men scenarioet har også blitt tatt opp av seriøse akademikere. Matematikeren Irving John Good, som har vært tilknyttet Cambridge, publiserte en artikkel i New Science i 1965 hvor han advarte mot kunstig intelligens.

Good varslet om at en «ultraintelligent maskin» ville bli utviklet av menneskeheten i nær framtid. Han skrev at denne maskinen ville bli «den siste oppfinnelsen» menneskeheten noensinne ville lage.

- Mye står på spill

Filosofiprofessor Huw Price, som er en av grunnleggerne av CSER, sier at kunstig intelligens kan få katastrofale konsekvenser for menneskeheten.

- Med så mye på spill, så må vi gjøre en bedre jobb med å forstå risikoen for potensielt katastrofale teknologier, sier Price.

- Den grunnleggende filosofien her er at vi må ta på alvor at vi nærmer oss et vendepunkt der teknologien potensielt kan true vår eksistens - på en måte som vi aldri før har opplevd i menneskets historie.

Redusere risikoen

Price mener Cambridge er et ypperlig åsted for å forske på disse truslene.

- Cambridge feiret nylig 800-årsjubileum. Vårt mål er å redusere risikoen for at vi kanskje ikke er til stede for å feire tusenårsjubileet, sier han, ifølge Daily Mail.

Les også
Google kjøper seg kunstig intelligens
Les også
5 måter mennesket kan dø ut på
Les også
Se opp for flyvende overvåkningskameraer
Les også
Robot spiller bass som en proff
Les også
NASAs undervannsbase skal redde verden
Les også
Supervulkan kan våkne
Les også
Superstormer kan være katastrofale for jorden
Les også
Slik vil rike overleve dommedag
Les også
Denne roboten kontrollerer mennesket
Les også
USA utvikler militære robot-insekter
Les også
Hils på den vandrende militær-roboten Petman
annonse

Les også