– Ville ført til store vanskeligheter for Nokia

Finsk Nokia-sjef forsvarer salget av selskapet, og verner om "svikeren" Elop.

Da det omsider ble klart at Microsoft skulle kjøpe Nokia, var det mange som mente at toppsjefen Stephen Elop ikke hadde spilt med åpne kort. Flere antydet at han nærmest hadde sjanghaiet det finske selskapet på vegne av sin tidligere – og nåværende – arbeidsgiver, Microsoft. Avskjedspakken på 18,8 millioner euro, eller 155 millioner kroner, falt heller ikke i god finsk jord.

Nå får imidlertid Elop støtte fra finnen som overtok rollen hans som administrerende direktør i Nokia i starten av september, Risto Siilasmaa. Dette melder WPCentral med South China Morning Post (SCMP) som kilde.

Etter en fire og en halv time lang generalforsamling i Helsinki, hvor Elop ble utpekt som syndebukk av de drøyt 5 000 oppmøtte, tok Siilasmaa bladet fra munnen:

Inntil videre er fungerer styreleder Risto Siilasmaa også som administrerende direktør i Nokia. Nå tar han gamlesjefen i forsvar.Foto: Nokia

"Fra styrets side forstod vi at, som beslutningstakere, vi ville også bli tungt kritisert. Imidlertid er vi overbeviste om at å fortsette med den gamle strategien ville høyst sannsynlig ført til store vanskeligheter for Nokia, samt selskapets aksjeeier og ansatte", sa Siilasmaa.

"Jeg har ikke møtt noen som har gjort en så stor jobb som det Stephen har gjort [for Nokia]", sa han videre.

Avtalen fungerte dårlig

Siilasmaa forklarte at Elop hadde vært avgjørende i å få på plass et solid samarabeid med Microsoft. For Microsofts del var imidlertid løsningen ikke helt fair. De tapte nemlig penger på dette. Ifølge den nåværende Nokia-sjefen betalte Nokia 10 dollar per Windows Phone-enhet til Microsoft, mens Microsoft igjen betalte omtrent 20 dollar for å markedsføre og subsidiere Nokia-telefonene. Og dette var ikke spesielt fruktbart for noen av dem.

Ifølge SCMP vil Nokia trolig sitte igjen med åtte milliarder euro etter salget. En gruppe aksjeeier gjorde det klart på generalforsamlingen at de forventet at en stor andel av dette ville gå tilbake til aksjeeierne.

Les også: Nokia-aksjonærer godkjenner salg til Microsoft

(Kilder: South China Morning Post (SCMP), WPCentral)

Les også
Ericsson-sjef kan ta over etter Ballmer
Les også
EU-ja til Nokia-kjøp
Les også
– Elop blir ikke ny Microsoft-sjef
Les også
Nokia-aksjonærer godkjenner salg til Microsoft
Les også
Nokia-Elop kan bli ny Microsoft-sjef
Les også
Tjener 25 millioner dollar på Microsoft-hjemkomst
annonse