Uvitende nettspillere i Bitcoin-skandale
Gjorde CS-spillere til gruveslaver.
Du kan fylle kontoen med den elektroniske valutaen Bitcoin på to måter. Den første er å selge ting, og den andre er å sette til side vanvitte mengder datakraft for å generere pengene fra intet.
En ansatt hos ESEA, et av verdens største nettspillselskaper, kom imidlertid på en tredje løsning: Tjuvlån datakraft fra titusener av spillere uten deres vitende, og få dem til å gjøre grovarbeidet.
Infiserte spillmaskiner
I en nyhetsoppdatering fra selskapet forteller selskapet at de i utgangspunktet hadde kjørt en intern test, for å se om Bitcoin-gruvedrift var en funksjon de skulle tilby sine kunder.
Ved å integrere programvare som gjorde det mulig på to frivillige administratorer sine datamaskiner, fant ESEA dog ut at dette ikke var ønskelig. Ifølge Wired.com skrinla de derfor prosjektet den 12. april.
Én utro ansatt skal dog ha følt seg kallet til å bruke programvaren til egen fordel. Vedkommende klarte ved hjelp av sin tilgang til selskapets systemer å smitte et ukjent antall av de 14 000 betalende medlemmene til ESEA med programmet.
Avdekket av forumbrukere
De første tegnene på at noe var galt kom som en rekke klager fra spillere på ESEAs forum, om at maskinvaren og nettverkstilkoblingen deres oppførte seg snålt. Flere rapporterte om at skjermkort nærmest tok fyr, og at antivirusprogrammet deres begynte å reagere på klientprogrammet som lot brukerne spille på rangerte servere.
Den 1. mai avslørte også forumbrukerne at datamaskinene deres ble brukt som «Bitcoin-gruver». Responsen lot ikke vente på seg, og rasende ESEA-kunder begynte å snakke om både søksmål og FBI-rapportering.
Selskapets første svar kom fra en av grunnleggerne, som forsøkte å avfeie det hele med at han og en systemutvikler hadde lekt med funksjonaliteten som en mulig aprilspøk. Han skrøt av at de på 48 timer hadde generert 2 Bitcoins, tilsvarende rundt 1200 kroner med dagens kurs, bare på sine egne datamaskiner.
La seg paddeflate
I går kom imidlertid den offisielle responsen, og ifølge denne var altså situasjonen mer luguber. Det viste seg at på de to ukene hvor spillerne genererte penger ut av det blå, klarte de å fylle den uredelige ansattes virtuelle lommebok med nesten 30 Bitcoins.
Verdien på Bitcoins varierer vilt, og med datidens kurs ble dette over 21 500 kroner. ESEA beklaget på det sterkeste det inntrufne, og tilbyr som plaster på såret gratis medlemsskap til alle som mener deres maskinvare ble skadet av programmet.
I tillegg har de tømt den virtuelle lommeboken, og donerer hele beløpet til kreftforskning. I tillegg gir selskapet et like stort beløp av sine egne reserver til den samme saken, og øker potten på sine e-sportkonkurranser med atter like mye.
Store penger i datakraft
Så lenge Bitcoins kan genereres nærmest ut fra løse luften med nok regnekraft, vil tilgang til kraftige datamaskiner være gull verdt. Maskinvaren som lager de digitale pengene koster nemlig sitt, og strøm er også langt fra gratis.
Det er dermed ikke så rart at det finnes flere botnet som utelukkende stjeler datakraft fra intetanende nettbrukere til dette formålet. Denne saken viser imidlertid at seriøse aktører også kan spre datakriminalitet.
«Vanlige» kriminelle blir imidlertid også mer og mer utspekulerte, og finner stadig nye måter å lure virus inn på folks datamaskiner:
Se hvordan virus og trojanere smitter via sosiale medier og nettsurfing »