Til hovedinnhold

Android-angrep er millionindustri

Sikkerhetsselskap vil stenge russisk skadevare-fabrikk.

iStockphoto / 4089317

Ti russiske grupperinger står bak én tredel av all mobil skadevare beregnet på Android, hevder mobilsikkerhetsselskapet Lookout Mobile Security.

Disse grupperingene selger apper som får smarttelefoner med Android til å ringe til rådyre utenlandske teletorg-numre. Appene maskeres for eksempel som oppdateringer til populære programmer som Skype og Opera.

Tusenvis av støttespillere hjelper til med å spre svindelappene, særlig via Twitter. Lookout har undersøkt 500 000 Twitter-profiler som de mener er blitt brukt til svindelen. Disse støttespillerne kan tjene opptil 70 000 kroner i måneden, ifølge rapporten Lookout presenterte på DefCon-konferansen i Las Vegas i forrige uke.

Enkelt å svindle

Lookout vil ikke kommentere spesifikke tiltak, men samarbeider med rettslige myndigheter i et forsøk på å stoppe app-svindlerne. Selskapet vil heller ikke navngi skadevarefabrikkene.

Etter at støttespillerne har kjøpt appene og fått skreddersydd appene de trenger, behøver de bare å opprette en nettside som ligner på Google Play eller for eksempel Opera, og sette opp en vanlig phishing-felle via nettsiden.

Android er verdens mest utbredte operativsystem for smarttelefoner, foran Apples iOS. Mens Apple-brukere bare kan laste ned applikasjoner i Apples nettbutikk, kan Android-apper lastes ned fra en hvilken som helst nettside. Den åpnere strukturen, sammen med utbredelsen, har gjort Android til den foretrukne plattformen for nettkriminelle som vil spre skadevare, sa sikkerhetsekspert Cesare Garlati i Trend Micro til Mobilen.no i januar.

I sommer annonserte et tredje sikkerhetsselskap, Bluebox, at 99 prosent av Android-enheter har et sikkerhetshull som kan gjør det mulig å modifisere en legitim applikasjon og legge skadelig kode i den.

Les mer: Skadelig programvare forkledd som trygge Android-apper >>

(Kilde: TechWeek Europe)

annonse