Nyhet

Slipper robust systemkamera

Nikons nye er både vanntett og frostsikkert.

Nikon 1 AW1 kommer med et 11-27.5mm kitobjektiv.Foto: Nikon

Nikon har lansert et nytt systemkamera som tåler svært røff behandling. Nikon 1 AW1 er vanntett ned til 15 meters dyp uten ekstra undervannshus, og fortjener nesten dermed å bli omtalt som et «ekte dykkerkamera». I tillegg er kameraet frostsikkert til ti kuldegrader, og det tåler et fall fra to meters høyde.

Vanntette objektiver

Til tross for denne imponerende beskyttelsen er dette et ekte systemkamera med utskiftbar optikk. Kameraet er kompatibelt med hele utvalget i 1 Nikkor objektivfamilien, som har bestått av ni objektiver fram til nå.

1 Nikkor 10mm er også en vanntett nyhet fra Nikon.Foto: Nikon

For å være vanntett og støtsikker må imidlertid ett av de to nye objektivene som lanseres sammen med dette kameraet brukes. De har koden «AW», og er en fast 10 mm med F/2.8 og en standardzoom 11-27.5 mm F/3.5-5.6. Med disse to nykommerne har altså Nikon 1-familien nå elleve objektiver i sortimentet.

Det er verd å merke seg at den innebygde blitsen også er vannsikret, slik at den er brukbar også under vann.

Les også: Lag ditt eget undervannshus

CX-format

Nikon 1 AW1 bruker en CMOS bildebrikke i CX-format med en oppløsning på 14,2 megapiksler. Brikken har et ISO-område opp til ISO 6400, i trinn på 1 EV. Kameraet er utstyrt med Nikons Exspeed 3A bildeprosessor, som lover serieopptak med 15 bilder i sekundet med autofokus og hele 60 bilder i sekundet med låst fokus. Kameraet tar også opp video i full HD, 1920x1080 med enten 60i eller 30p rammer.

Nikon AW1 bruker mye av den samme programvaren som vi kjenner fra de andre kameraene i familien, slik at funksjoner som «beste bilde» og «bevegelsesbilde» er tilgjengelige også i denne modellen.

Dette kameraet har GPS/GLONASS-mottaker innebygd, slik at posisjonsdata registreres. Kameraet har også en kombinert høyde/dybdemåler, elektronisk kompass og virtuell horisont innebygd. Dette utnyttes blant annet til å betjene kameraet ved å vippe på det når man dykker og bruker hansker, noe som vanskeliggjør bruk av knappene.

Tilgjengelig 10. oktober

Nikon oppgir at Nikon 1 AW1 og de nye AW-objektivene er tilgjengelige fra 10. oktober. Prisen er satt til 6790 kroner, og det nye zoomobjektivet er kitobjektiv, og selges sammen med kamerahuset til denne prisen. Det nye vidvinkelobjektivet kommer til å koste 2691 kroner.

Kameraet kommer i sort, hvitt og sølvgrå, som her.Foto: Nikon

Kameraet leveres i fargene sort, hvit og sølvgrå, i tillegg til at det finnes ekstra silikonbeskyttelse som kan trekkes utenpå kameraet og objektivet.

I tillegg lover Nikon at undervannsblitsen SB-N10 skal lanseres våren 2014. Den skal være kompatibel med undervannshusene til Nikon 1-familien, slik at den ikke er eksklusiv for denne kameramodellen.

Undervannsfoto er ikke så enkelt. Her er noen tips til undervannsfotografering

Les også
Nikon 1-seriens nye flaggskip er en real kjapping
Les også
Julekalender 2013 – Luke 23
Les også
Årets oktober blir slett ikke kjedelig
Les også
Kan denne tøffingen gi Nikon 1-systemet et løft?
Les også
Nikon lanserte entusiastkompakt
Les også
Rimeligste kamera i Nikons 1-serie
Les også
Mer ekstrautstyr til 1-serien
annonse