Tek.no

Nyhet

Selv filmskaperne piratkopierer

Bransjen er ikke mye bedre enn andre, avslører ny undersøkelse.

Shutterstock/ ktsdesign, tribalium

Filmer er stadig populære produkter å dele blant verdens pirater, til tross for at bransjen slår ganske hardt ned på slike lovbrudd. Dette har allerede ført til nedleggelse av torrentkjempen IsoHunt og en klekkelig bot for en svensk fildeler, for å nevne noe.

Nå melder imidlertid nettstedet TorrentFreak at filmbransjen nok skulle vært noe mer oppmerksomme på egen adferd, fremfor å true andre med søksmål over en lav sko.

Ikke så stuerene selv

Stephen Follows, en filmprodusent nettstedet har vært i kontakt med, har nemlig selv gjort en ny undersøkelse som merkelig nok aldri før har blitt utført.

Mens det lenge har vært kjent at piratene er blant filmselskapenes beste kunder, har få undersøkt moralen hos filmmakerne selv.

Follows tok saken i egne hender, og resultatene han kom opp med etter å ha spurt 1235 profesjonelle filmskapere om deres forbruksvaner vil nok ikke akkurat hjelpe filmselskapenes kamp mot piratkopiering.

Undersøkelsen viste at nesten fire av ti spurte som jobbet med film til daglig selv hadde piratkopiert enten TV-serier eller filmer.

Flere interessante funn

Follows gjorde også andre interessante funn, blant annet at personer som jobbet med mindre produksjoner, med budsjett under én million dollar, i mye høyere grad enn andre filmskapere selv var pirater på hjemmebane.

Her innrømmet nemlig hele 65 prosent sine synder, mens bare to prosent av de som arbeidet med produksjoner i ti millioner dollar-klassen innrømmet å ha lastet ned filmer gjennom ulovlige kanaler.

Den gruppen hvor det ifølge undersøkelsen virkelig burde skje en oppvask, er i markedsføringsleddet. Her piratkopierte så mange som 55 prosent av de spurte, mot null prosent av de spurte som jobbet med visningen av filmene på kino.

Det har fra flere hold blitt hevdet at piratkopiering er skadelig for bransjen, men også denne beskyldningen kan ifølge Follows undersøkelse diskuteres.

50 prosent av deltakerne i undersøkelsen fortalte nemlig at de var skeptiske til om piratkopiering av filmer hadde skadet bransjen de jobbet i. I tillegg svarte tre prosent av de spurte at de faktisk trodde piratkopieringen hadde styrket posisjonen deres.

Det er forsket på piratvirksomhet også tidligere:
Her bor piratverstingene »

(Kilde: Torrent Freak)

Les også
Nettpirat dømt til nesten tre år i fengsel
Les også
Filmbransjen: – Piratene er de mest verdifulle kundene
Les også
Bitcoin og BitTorrent har funnet hverandre
Les også
Google nekter å fjerne lenker til lekket Tarantino-manus
Les også
Har gjort det vanskelig å massesaksøke nettpirater
annonse

Les også