Nyhet

Årets første dingsemesse er i gang!

Her er noen av høydepunktene fra snikåpningen av CES i Las Vegas.

Amobil.no / Las Vegas: Det nye året er bare dager gammelt, og mange av oss sliter fortsatt med å huske at det ikke heter 2012 lenger når skjemaer skal fylles ut. Like fullt snikåpnet ett av årets store høydepunkter i kveld – Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Her vises stort og smått innen elektronikk frem, og mye nytt skal lanseres. Messens første arrangement heter CES Unveiled, og er ment å gi en liten smakebit på det som kommer. Aktørene som er til stede er et lite tverrsnitt av bransjen - noen av de største, noen mellomstore og en rekke små.

De viktigste lanseringene dukker opp mandag kveld, norsk tid. Her er selskaper som LG, Samsung og Sony representerte. I mellomtiden har vi fått se noen interessante nyheter allerede.

Denne lille klossen kan berge kofferten din.

Trakdot – Overvåk bagasjen din

En av de mer uvanlige nyhetene vi fikk se på CES Unveiled var en liten sort og oransje boks som skal gjøre at du aldri mister bagasjen din igjen. Trakdot heter klossen, som skal koste omkring 71 dollar med dings, aktivering og abonnement – altså i underkant av 400 kroner.

Trakdot benytter seg av et utvalg sensorer for å finne ut hva som skjer med bagasjen din. Den henter informasjon om hvor den er fra GPS-satellitter og mobilnettet, mens et akselerometer forteller den om den er i bevegelse eller ikke. Den skal for eksempel vite om den er på et fly som er i ferd med å ta av. Så fort den merker at den nærmer seg 200 kilometer i timen går den i dvale til den ikke er i bevegelse igjen.

Så fort den skrur seg på sender den ut en tekstmelding til eieren av kofferten med informasjon om hvilken by den har landet i. Den har også Bluetooth, slik at den kan fortelle deg om det så fort kofferten nærmer seg mobiltelefonen din.

Spor kofferten på nett

Hvis du har vært uheldig, og Trakdot lander et helt annet sted enn deg, kan du spore kofferten din via selskapets hjemmesider.

Akkurat hvor godt dette virker i praksis gjenstår å se, men idéen virker definitivt artig – og dette er et av de første virkelig nyttige eksemplene vi har sett på å flytte en haug sensorer ut av en mobiltelefon og inn i en kloss helt uten skjerm og nesten uten knapper.

Representantene for selskapet bak Trakdot var fortsatt en anelse hemmelighetsfulle, så full info om produktet får vi ikke før i morgen. Da får vi forhåpentligvis også vite hvilke land tjenesten kommer til.

SpareOne+ er nødtelefonen som varer i 15 år med ett AA-batteri. Nå kan den også finne ut hvor du er.

SpareOne+ - Nødtelefonen som varer i evigheter

Det er ett år siden Xpal lanserte SpareOne, en billig mobiltelefon helt uten skjerm, laget for å kunne ligge klar i inntil 15 år på ett enkelt AA-batteri. Nå er oppfølgeren her.

SpareOne+ varer like lenge som originalen på ett batteri, men kan i tillegg gi posisjonsinformasjon ved hjelp av en app for smarttelefoner.

Dermed kan hjelpemannskaper eller dine nærmeste enkelt finne ut hvor du er hen hvis noe er galt fatt. Den nye utgaven leveres dessuten med en vanntett pose som fungerer på samme måte som de vanntette pakksekkene friluftsfolk bruker i for eksempel kajakker. Rull sammen toppen av posen noen ganger, og fest borrelåsen, så er telefonen vanntett – og den vil også flyte om den havner i vannet.

Det meste ved SpareOne-telefonene virker å gå ut på å lage en smidig pakke basert på de enkleste tilgjengelige løsningene. Like fullt krever produsenten forholdsvis mye ekstra for den vanntette posen og muligheten til å spore telefonen – den originale telefonen hadde en veiledende pris på 49 dollar, mens den nye koster omtrent dobbelt så mye, altså 99 dollar.

Når SpareOne+ eventuelt kommer til Norge vet vi ikke. I fjor ble det lovet en Europa-lansering for originalen, men vi har så langt ikke sett den i handelen i norske butikker.

Representanten fra Hapilabs viser frem "smartbestikket" og en skritteller.

HAPIfork – En ... gaffel?

Vi forventet ikke egentlig å se bestikk på en dingsemesse – men gaffelen fra Hapilabs er litt utenom det vanlige. Ved siden av å være en gaffel har den nemlig USB-tilkobling for PC-en og Bluetooth for tilkobling til mobiltelefon.

Hapifork er ment å være for kostholdet det som Endomondo er for trening. Den holder nemlig full statistikk på hvor ofte du spiser, hvor mange ganger du forsyner deg av hvert måltid, og hvor fort du spiser maten. Alt dette overføres til kontoen din hos Hapilabs, slik at du får opp statistikken i en app på mobiltelefonen.

Det viktigste formålet med Hapifork er å få folk til å spise saktere. Metthetsfølelsen har nemlig en tendens til å somle litt, og det er fort gjort å spise mer enn nødvendig før kroppen sier stopp. Ved å spise saktere rekker metthetsfølelsen å slå ut tidligere i måltidet. Et saktere tempo under måltidene skal også være bra for fordøyelsen og motvirke sure oppstøt.

Gaffelen kommer ikke alene. Selskapet viste også frem en skje som fungerer på samme måten, og et par andre morsomme produkter; en skritteller som er koblet inn mot samme system og en klokke som følger med på søvnrytmen din.

Nettsiden, med tilhørende app, er navet i Hapilabs univers, og kobler sammen alle dingsene.

Nå begynner moroa

Tyvstarten på CES bød altså på mye artig krimskrams, men som nevnt begynner de virkelig store tingene å skje mandags kveld, norsk tid. Følg med oss videre, og se bildegalleri fra CES unveiled under artikkelen.

annonse