Tek.no

Nyhet

Microsoft: – Vi har ingen plan B

Med Windows 8 har de lagt alle eggene i samme kurv.

Niklas Plikk
26 Okt 2012 14:00

Windows 8 er endelig lansert. Produktet vi først fikk ta en titt på for omtrent ett år siden har kommet en lang vei, og selv om flere ting har blitt endret, fjernet eller fikset, har kjernen av produktet blitt beholdt.

Som et ledd i den enorme lanseringen verden over ble nordisk presse invitert til Microsofts lanseringsfest i Stockholm. Microsoft dro fram det de hadde av representanter fra hele Europa, og på messegulvet var det bærbare datamaskiner, hybrider, alt-i-ett-maskiner og nettbrett i alle slags former og størrelser – selvfølgelig med Windows 8 på.

Les vår stortest av Windows 8

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Administrerende direktør i Microsoft Norge, Hege Skryseth.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Produktsjef for Windows 8, Christian Almskog viste stolt frem Microsofts nyeste operativsystem.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Teknologidirektør Børge Hansen.Foto: Microsoft
Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Berøring, berøring, berøring

Fokuset til både Microsoft og Windows 8 ligger uten tvil på berøring. Fraser som "fast and fluid" var godt innøvd av omtrent samtlige Microsoft-representanter, og vi fikk titt og stadig se eksempler på akkurat hvor rask og elegant den nye startskjermen er med berøring.

– Dette er en spesiell dag for Microsoft, kundene våre, partnerne våre, utviklere og sluttbrukere. Vi har nå funnet vår Raison d'être, vår grunn til å leve, og det er å skape nye og spennende tjenester og enheter, fortalte Microsofts markedssjef for det vesteuropeiske markedet, Eric Boustouller.

Satser på app-boom

Dette er altså Microsofts inntog i et helt nytt marked, noe Steve Ballmer allerede har fortalt om. Nå skal de nemlig lære litt av Apple, og ikke bare slippe et operativsystem, men også ta en langt mer aktiv del i både maskinvaren og som distributør.

I USA og utvalgte europeiske land, ingen av dem nordiske, slipper de i dag sitt eget nettbrett kalt Surface, og på samtlige maskiner med Windows 8 vil de inkludere sin egen distribusjonskanal Marketplace.

– Allerede fra første dag vil Windows 8-brukere ha tilgang til omtrent 10 000 applikasjoner. 50 av disse er laget spesifikt for det norske markedet, forteller administrerende direktør i Microsoft Norge, Hege Skryseth.

Microsoft skal ha hatt over 400 000 utviklere på besøk på over 800 arrangementer i 87 ulike land i det siste året for å utvikle applikasjoner, og de tror antallet applikasjoner vil eksplodere i de kommende månedene.

At konkurrentene Apple og Google har omtrent 700 000 applikasjoner i hver sine applikasjonsbutikker, skremmer ikke Microsoft.

– Vi satser på kvalitet fremfor kvantitet. Vi har en drøss av gode applikasjoner allerede fra første dag, og dette vil bare øke, forteller teknologidirektør Børge Hansen.

Han mener også at tallene til Apple er usaklig høye, og egentlig ikke representative for hva du vil finne i applikasjonsbutikken:

– I App Store ligger det omtrent 400 000 apper som aldri har blitt lastet ned. Det er viktig for oss å få de applikasjonene som folk vil bruke, forteller Hansen.

Ingen plan B

Applikasjonene du laster ned fra Marketplace vil som kjent havne på den nye startskjermen til Windows 8. Skjermen er svært berøringssentrert med store fliser du kan trykke på med fingrene, og smarte kantfunksjoner for å få frem ting som menyer og andre apper. Grensesnittet er langt ifra det tidligere Windows-brukere er vant til, og ting som startknapp og den gamle startmenyen har forsvunnet.

Så hva skjer hvis folk ikke liker det nye grensesnittet, og heller vil bruke et tredjepartsprogram for å få tilbake den gamle funksjonaliteten?

– Windows 8 er en åpen plattform, så folk får gjøre hva de vil. Vi har ingen plan B. Vi er ganske sikre på at folk kommer til å like dette, rett og slett fordi vi har gjort målinger som viser at det ikke er så mange som bruker startknappen, forteller Hansen.

Les også vår omfattende test av Windows 8

Les også
Windows-sjefen forlater skuta
Les også
Slik blir IT-framtiden
Les også
Windows 8: Vi har stortestet Windows 8
Les også
Dette bør du vite før du kjøper Windows 8
Les også
– Windows 8 er kritisk for Microsofts fremtid
annonse

Les også