Til hovedinnhold

Sjekk den nye superkjøleren

Kan revolusjonere kjøling i bærbare maskiner.

GE

[Hardware.no]: Kjøling er kanskje ikke det som fanger interessen til folk flest, men den nyheten som General Electric har kommet med bør være spennende for de fleste. Det er nemlig en ekstremt tynn kjøler, med god ytelse og lavt effektforbruk. Som om det ikke var nok skal den også være tilnærmet støyfri.

Utviklet for flymotorer

Dual Piezoelectric Cooling Jets, DCJ, er navnet du skal notere deg. Konseptet ble først utviklet for å kjøle enkeltdeler på flymotorer, men så fant et glupt hode ut at teknologien burde krympes ned for å kunne brukes på andre områder også.

Kjølekonseptet fungerer nesten som en lunge, som trekker luft inn før den samme luften blir dyttet ut. Den kalde luften går inn samme veien som den varme skal ut. Måten dette løses på er å ha to tynne plater liggende et par millimeter fra hverandre, sammenkoblet på tre av fire kanter. Ved å sette spenning på kan man få platene til å pulsere, noe som skaper inn- og utsug av luft mellom platene.

DCJ hviler på den piezoelektriske effekten som finnes i enkelte krystallinske mineraler. Dette går ut på at disse mineralene vil generere strøm når de er under trykk. Gjør man det motsatt, ved å tilføre strøm, kan man få mineralene til å bevege seg. Og det er nettopp det GE her har gjort.

Plasseres rett på varmen

Chris Giovanniello, visepresident i GE, forteller i en demonstrasjonsvideo at DCJ vil være tilnærmet støyfrie, i alle fall såpass lavt at du ikke vil merke om enheten er på eller av i en vanlig situasjon. I tillegg vil man kunne dytte inn DCJ der kjølingen faktisk trengs, slik at man kan eliminere behovet for varmerør til å lede varmen.

Fremfor en rekke varmerør ser Giovanniello heller for seg at man bruker flere mindre DCJ-enheter rundt om i maskinen, der det er behov for kjøling.

Videre er DCJ omtrent halve tykkelsen av de minste, tradisjonelle kjøleløsningene, det vil si rundt fire millimeter. Dette innebærer at vi i fremtiden kan få enda tynnere enheter, alternativt få plass til mer på samme plassen som i dag.

Teknologien blir lisensiert ut, siden det ikke er noe GE trenger direkte i egen produksjon. Fujikura, et japansk firma som driver med termiske løsinger, er blant de som allerede har lisensiert teknologien. Andre OEM-partnere har fått OCJ-testeksemplarer slik at de skal kunne se på mulighetene for å implementere dette i egen teknologi.

(Kilde: GE på YouTube)

Lik oss på Facebook du også.

annonse