Til hovedinnhold

Pentax med kompakt lekkerbisken

Hiver seg på retrobølgen med tilløp.

På CES-messen som startet i dag slapp Pentax informasjon om sitt kanskje mest spennende kompaktkamera til dags dato. her har de trykket på flere riktig så populære knapper, og ikke bare får nykomlingen både navn og design som spiller på Pentax' sine gamle klassiske kameraer, men spesifikasjonene er også av et slag vi har med glede sett en del til i det siste.

Pentax MX-1 får et 4x zoomobjektiv, bestående av 11 elementer (hvorav 4 er asfæriske) i 8 grupper, med en brennvidde som tilsvarer 28-112 mm i fullformat. Blenderen blir interessante f/1.8-2.5, noe som ikke akkurat er unikt lenger, men i aller høyeste grad både bra og gledelig.

Pentax MX1.Foto: Pentax

Bildebrikken er en CMOS på 1/1,7" av den bakbelyste typen, og får 12 megapikslers oppløsning. Hvor mange bilder i sekundet den er god for vet vi ikke, i alle fall når det gjelder sillbilder, men med en videooppløsning på 1920 x 1080 skal kameraet klare 30 progressive bilder i sekundet. Skru det ned til 1280 x 720 og det skal takle 60p. MX1 har også funksjoner som gir mulighet for opptak av både slow motion og time lapse, men da kun i 640 x 480 pikslers oppløsning.

Høyeste ISO er oppgitt til 12800 og bildebrikken er selvsagt utstyrt med stabilisering.

Pentax MX1.Foto: Pentax

Skjermen er på 3 tommer (7,6 cm) og har ca 920 000 bildepunkter. Som på enkelte andre kameraer av denne typen er den hengslet og kan vippes opp og ned.

MX-1 får selvsagt RAW-støtte, nærmere bestemt DNG som er et halvåpent format som er langt mer fleksibelt enn produsentenes egne. All honnør til Pentax for dette!

Les også: TEST: Pentax 645D

MX-1 er forholdvis tungt kompaktkamera med sine 391 gram inkludert batteri og minnekort, noe som skyldes at det er bygget med topp- og bunnplate i messing. Sammen med retrodesign og gummierte overflater kan dette komme til å bli en publikumsvinner for entusiastene, hvis bare bildekvaliteten holder mål da, selvsagt.

Prisen her til lands vil ligge på veiledende 4195 kroner når det kommer i butikkene i februar. Flere bilder av kameraet ser du i bildekarusellen nedenfor:

annonse