Til hovedinnhold

Møt verdens minste bærbare PC

Får plass i en litt stor lomme eller en liten veske.

Det kinesiske selskapet GamePad Digital lanserer i disse dager intet mindre enn en mini-laptop med spesifikasjoner som til en viss grad overrasker med tanke på hva man forventer på så liten plass: GPD Pocket. Den er folkefinansert på nettstedet IndieGoGo, og prototypen er bestillingsklar og forventet levert i juni.

Ikke er den en Chromebook og ikke er den et nettbrett, men rett og slett en fullverdig laptop – med unntak av størrelsen, så klart. Maskinen måler nemlig bare 180 x 106 x 18,5 millimeter og har en vekt på skarve 480 gram.

Utformingen i heldekkende magensiumlegering er ifølge GPD selv inspirert av MacBook Air.

Som en krympet MacBook Air – i hvert fall utseendemessig

GPD legger ikke skjul på at de har latt seg inspirere av både utformingen og materialet Apple har brukt til MacBook Air.

Men det er ikke bare utseendet som kan minne om Apples lettvekter: Spesifikasjonene har også i hvert fall litt til felles med MacBook Air, da hovedsakelig med tanke på minne, lagringsplass og skjermtype.

GPD forsøker selv å hevde at Pocket kan så mye som å erstatte MacBook Air eller Surface 3. Men all den tid GPD Pocket kun kan skilte med en svak 1.6-GHz Intel Atom-prosessor er nok dette ganske langt fra sannheten.

Når GDP Pocket attpåtil bare har en eMMC-lagringsenhet, blir det tydelig at dette ikke er en maskin som kan ha noe å stille opp med mot en MacBook Air ytelsesmessig: eMMC er rett og slett mye treigere og kan altså ikke by på like raske overføringshastigheter som en SSD, som er det MacBook Air har.

GPD tøyer med andre ord strikken litt vel langt i sine lovnader om hva disse spesifikasjonene kan tilby deg av ytelse:

  • Skjerm: 7-tommers full-HD (1920×1200) IPS retina-berøringsskjerm, 323.45 piksler per tomme
  • Prosessor: Intel Atom x7-Z8750 CPU firekjerners) @ 1.6GHz
  • Minne: 8GB RAM
  • Lagring: 128GB eMMC
  • Grafikk: HD Graphics 405
  • Dimensjoner: 180 × 106 × 18,5mm
  • Batteri: 7,000 mAh-batteri (12 timers anslått batterilevetid)
  • Nettverk: 802.11ac WiFi, Bluetooth 4.1
  • Tilkobling: 1x USB 3.0, Type-C, 1x USB 3.0 Type-A, mikro-HDMI, 3.5mm hodetelefon-inngang

Dette er ikke så aller verst til å være most sammen på såpass liten plass, men kanskje ikke noe du bør belage deg på som primærmaskin dersom du er avhengig av hurtighet og kraft.

Du kan velge mellom å få maskinen tilsendt med ferdiginstallert Ubuntu 16.04 LTS eller Windows 10. Merk forøvrig MacBook Air-en i bakgrunnen for størrelsessammenligning.
Det er ikke bare-bare å få skvist forskjellige komponenter inn på så liten plass. GPD har sågar fått på plass aktiv kjøling.

En annen påfallende og nokså åpenbar forskjell er at du ikke får OS X med denne maskinen.

Du kan derimot velge mellom å få laptopen med ferdig installert Ubuntu 16.04 LTS eller Windows 10 Home.

Aktiv kjøling og Full HD retina-berøringsskjerm

Et innebygget kobber-radiatorrør i tillegg til aktiv kjøling med innebygget vifte skal bidra til at temperaturen etter sigende skal holde seg under 38 grader celcius.

GPD Pocket har et litt spesielt tastaturoppsett som nok vil kreve litt tilvenning.

Her skiller den seg altså fra for eksempel Microsoft Surface 3, hvis Intel Atom-prosessor nedkjøles passivt.

Berøringsskjermen, som altså er på 1920 × 1200 piksler (Full HD) og på nusselige 7 tommer, skal være godt beskyttet av Corning Gorilla Glass 3. Dette kan nok komme godt med dersom den skal drasses med overalt i vesker og lommer.

Den vesle 7-tommers-skjermen i kombinasjon med HD Graphics 405 byr dog neppe på de helt store medieopplevelsene. Men det forventer man kanskje heller ikke av noe som får plass i lomma.

GPD opplyser også selv at maskinen er tiltenkt enklere oppgaver på farten, som skriveoppgaver og særlig presentasjoner på større skjermer, som mikro-HDMI-inngangen legger til rette for. Tastaturets bokstavknapper er i utgangspunktet i fullstørrelse, men noen knapper, som tallraden piltastene, har tilsynelatende måttet krympes ned.

Det har heller ikke blitt plass til noen pekeplate under tastaturet, noe GPD har løst med en liten rød gummiknapp av typen vi ofte ser på Lenovo-maskiner. I tillegg er det to fysiske og adskilte venstre- og høyreknapper.

Få, men nyttige, innganger

Med en USB-C-hub mener GPD du vil få de grunnleggende tilkoblingsbehovene dekket.

Maskinen gir deg ikke akkurat et vell av innganger å velge blant: Én USB 3.0-inngang, inngang for headset og mikro-HDMI og én USB-C-inngang.

USB-C-inngangen brukes til lading. GPD opplyser at de som kjøper maskinen på IndieGoGo vil få inkludert en USB-C-hub som gir mulighet for å koble til to USB 3.0-porter USB-C og, SD-kort-lesere.

Spesialprisen på IndieGoGo, inkludert USB-C-hub, er for øyeblikket 469 USD, eller omtrent 4000 norske kroner. Vanlig utsalgspris er planlagt å være 599 USD, altså nærmere 5200 kroner. Det er per i dag uvisst om denne maskinen kommer for salg i norske butikker.

Les også
Apple gir trolig MacBookene sine litt ekstra krutt neste måned
annonse