Nå blir Intels pinne-PC langt kraftigere

Kommer i flere varianter, men prisen øker – kraftig.

Det var i fjor sommer Intel lanserte sin Compute Stick, en fullblods datamaskin i lommeformat som plugget rett inn i HDMI-luka bak både TV-er og dataskjermer. Andre produsenter, som Lenovo og Asus kastet seg på vogna, men de hadde alle det til felles at prosessor- og trådløsytelsen ikke imponerte noen. Noe vi ikke minst erfarte i vår test av Intels Compute Stick.

Nå er imidlertid selskapet klare med annen generasjon av den hendige pinne-PC-en. Under årets CES-messe i Las Vegas annonserte Intel hele tre nye varianter.

Alle er de sprekere enn «gamlefar», og nytt design som ser langt mer raffinert ut har de også fått – dog uten at de har mistet viften mange irriterte seg over.

Budsjettmodellen

Den første av de tre nye variantene med det klingende navnet «STK1AW32SC» kan sees på som den direkte oppfølgeren til første generasjon Compute Stick. I nykommeren skrotes den gamle «Bay Trail» Atom Z3735F-prosessoren (4 kjerner @ 1,33–1,83GHz) til fordel for den nyere «Cherry Trail»-prosessoren Atom x5-Z8300 (4 kjerner @ 1,44 – 1,84 GHz).

Intel hevder den nye prosessoren vil gi opptil dobbelt så god grafikkytelse som forgjengeren. Prosessoren har videre en SDP på kun 2 watt, så her skulle det ikke være nødvendig å bli bekymret for strømregningen.

Minnemengden er fortsatt begrenset til fattige to gigabyte DDR3-1600 MHz-minne, så ikke regn med at pinne-PC-en vil være noen multikunstner når det kommer til fleroppgavekjøring. Den interne lagringskapasiteten er også fortsatt 32 gigabyte.

Ellers kan den nye lillebroren by på langt bedre trådløsegenskaper. Det var kanskje det største ankepunktet vi hadde mot originalen at strømming av HD-materiale var noe ujevn samt at rekkevidden til det trådløse 802.11n-nettverkskortet var veldig dårlig. I den nye modellen sitter imidlertid et i teorien langt kvassere 2x2 802.11ac-nettverkskort. Også støtte for blåtann versjon 4 er på plass.

Mens forgjengeren kun hadde én USB 2.0-port har nykommeren to, hvorav den ene er av USB 3.0-typen.

Windows 10 er forhåndsinstallert.

Prisen for STK1AW32SC skal ligge på 160 dollar – altså en god del mer enn den eldre varianten til 1200 kroner ifølge Prisguide (kommersiell partner) – men om du er interessert skal du kunne bruke dem allerede i dag.

For den kresne

Om du er redd for at Atom-prosessoren, den stusselige minnemengden og begrenset lagringskapasitet vil stikke kjepper i hjulene for deg, kan Intel friste med to langt kraftigere pinne-PC-er med Skylake-prosessorer.

Disse tar i bruk henholdsvis en Intel Core m3-6Y30-prosessor (2 kjerner @ 0,9 – 2,2GHz) eller en Core m5-6Y57-prosessor (2 kjerner @ 1,1 – 2,8GHz.

Til tross for at begge modeller kommer med en vifte er det grunn til å tro at prosessorene ikke vil klare å holde full arbeidshastighet spesielt lenge, så vi er selvsagt på ballen for å fremskaffe testeksemplarer for å sammenligne ytelsen mot budsjettmodellen med Atom-prosessor.

Begge prosessorene har Intels HD 515-grafikk og en TDP på 4,5 watt.

Ellers ser vi hos Core m-modellene samme trådløse nettverkskort som i Atom-varianten av Compute Stick, men minnemengden er doblet til 4 gigabyte og den interne lagringskapasiteten har nådd 64 gigabyte.

Mens Compute Sticken med Atom-prosessor har to USB-porter kan Core m-variantene bare skilte med én USB 3.0-port. Disse har imidlertid et par snedige detaljer. I stedet for en micro USB-ladeport som hos Atom-modellen, kommer disse heller med en USB Type-C-port som både kan lade og overføre data. USB Type-C-porten knytter Core M-variantene av Compute Stick sammen med laderen, som også fungerer som en USB-hub med ytterligere to USB 3.0-porter.

Core m3-Compute Sticken (STK2M3W64CC) vil koste 400 dollar med Windows 10 forhåndsinstallert eller 300 dollar uten operativsystem. Den enda kraftigere modellen med Core m5-prosessor (STK2M3W64CC) vil kanskje sende deg en tur i banken for å sjekke finansene. Denne koster nemlig heftige 500 dollar, og det uten operativsystem.

Begge de Core m-baserte pinne-PC-ene blir tilgjengelig i februar, i alle fall «over dammen».

Derfor ga vi originale Compute Stick bare 5 av 10 poeng:
Les testen vår her »

Sjekk alle CES-nyhetene på vår samleside »

(Kilde: PC-perspective)

Les også
Disse nyhetene fra CES 2016 bør du ha fått med deg
Les også
Denne pinne-PC-en byr på ekstra mye kraft
Les også
Her er Asus' første pinne-PC
Les også
Intel Compute Stick: Windows i lommeformat er både helt rått og litt skuffende
Les også
Her er Lenovos nye «pinne-PC»
annonse