Til hovedinnhold
NyhetDingseskred fra Asus

Asus slipper superlette maskiner med spillgrafikk, og verdens letteste hybrid-PC

... for ikke å snakke om en heftig VR-brille.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Berlin / Tek.no: Hvis det ikke heter seg slik, så er det i hvert fall sånn; én Asus-nyhet kommer aldri alene. Og slik var det også i dag, i en gammel lagerbygning langs elven Spree her i Berlin. Den ene etter den andre nyheten åpenbarte seg fra scenen, og mange var svært spennende.

Dette er de nye Asus-produktene som ble lansert:

  • Windows Mixed Reality Headset (VR/AR)
  • ZenBook Flip 14
  • ZenBook Flip 15
  • ZenBook Flip S (Les sniktitt!)
  • VivoBook Flip 14
  • ZenBook 13
  • ZenBook 3 Deluxe
  • VivoBook S14
  • To nye Designo Curve-skjermer
  • To nye WiFi AC-rutere

Under tar vi for oss de viktigste nyhetene.

Nye VR-briller

Dell har nylig lansert sitt Windows Mixed Reality-sett, og i dag var det Asus' tur. Denne løsningen krever ikke bokser montert rundt i rommet, men baserer seg på innebygde kamera for bevegelsessporing.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Asus' nye AR-briller var én av de tre stjernene i showet. Brillen har en uvanlig design der haugevis av små trekanter utgjør overflaten. I motsetning til på VR-briller som HTC Vive eller Oculus Rift er det ingen basestasjoner eller synlige mottakere for dem i brillen. Her er det i stedet to innebygde kameraer som sørger for posisjoneringen. Dermed er de langt enklere å plukke frem for deg som ikke har et helt rom å dedikere til lek og moro.

I likhet med de andre løsningene på markedet må imidlertid brillen kobles til med kabler. Teknologien i brillen er et samarbeid mellom Asus og Microsoft, og programvaregiganten var også med på scenen for å vise frem de nye produktene.

Da brillene ble demonstrert dannet det seg raskt enorme køer rundt området, men innholdet i demonstrasjonene ble også vist på storskjermer. I dag virket det som om VR var en viktigere del av løsningen enn AR - så hvor lik opplevelsen eventuelt kan være med Hololens og andre AR-varianter vites ikke. Dette er uansett en brille som omslutter ansiktet, uten transparente deler, så virkeligheten må eventuelt mikses inn gjennom de nevnte kameraene.

Demonstrasjonen ble gjort med trådløse håndkontrollere som så ut til å være standardkontrollerne for denne løsningen. I praksis likner de veldig på dem du får med HTC Vive, bare med en mengde lysende dioder på seg slik at brillene kan ta seg av sporing.

ZenBook Flip S - den letteste hybriden

Flip S var ett av de mest spennende nye produktene Asus viste frem i dag. Det er en superlett hybridmaskin med vekt på kun 1,1 kilo.
Asus

Les vår ferske sniktitt på ZenBook Flip S her »

Hybridmaskiner er fortsatt i vinden, og elektronikkprodusentene kappes om å lage dem så små og lette som mulig. ZenBook Flip S skal ifølge Asus være den letteste og tynneste i sitt slag.

Vekten her er på skarve 1,1 kilogram. Vi har sett Ultrabook-maskiner under kiloet før, men dette er altså en hybrid der du kan brette skjermen rundt og bruke maskinen som et nettbrett. Tykkelsen er også rimelig imponerende; maskinen er kun 1,1 cm tykk. Eller, 10,9 millimeter, om vi spikker fliser. Og det gjør vi jo.

Skjermen kan fås i 4K-utgave, og er fjorten tommer stor. Batteritiden i en så tynn og lett pakke er alltid litt spennende, men her loves det inntil 11 timer. I tillegg har Asus lagt til hurtiglading, slik at maskinen kan lades i et kvarter og ha nok strøm til et par timers filmvisning etterpå. Dette er vi som følger mobiltelefoner godt vant til etter hvert, men for PC-er er hurtiglading en forholdsvis ny utvikling.

Spekker du den maksimalt opp får du Intels Core i7-prosessor i laveffektsutgave på innsiden, og SSD med én terabyte lagring.

En litt spennende designvri Asus har lagt inn her er at hengselet gjør sin egen greie når du flipper skjermen rundt. Det er nemlig ikke bare et hengsel, det er også et stativ om du kun bruker maskinen som vanlig PC, slik at tastaturet løftes litt og ikke ligger flatt.

Lettvektere med spillgrafikk

ZenBook Flip 14 er omtrent så lett som det blir om du skal ha diskret spillgrafikk i maskinen din.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

ZenBook Flip 14 og 15 er Asus' spydspisser rettet mot lommeboken til deg som vil spille på en lett hybridmaskin.

Flip 14 er naturligvis den minste og letteste av disse, med fjorten tommers skjerm og en vekt på 1,4 kilo. Vekten sier sitt om at du ikke kan forvente den aller råeste diskrét grafikken her, men du får likevel et GeForce MX150-skjermkort på innsiden. Det jobber sammen med en firekjernet Intel Core i7 fra aller nyeste generasjon.

Behov for mye RAM? Flip 14 kan kjøpes med opptil 16 gigabyte, som burde være en passelig mengde gitt ytelsespotensialet i maskinen forøvrig.

Det vil nok finnes et marked for slepbare spillmaskiner en god stund til, men det må ikke være stort og tungt for å kunne dra middels krevende spill. Går du opp én tomme fra Flip 14 får du dessuten GTX1050-grafikk fremfor MX150-grafikken Flip 14 byr på. Da begynner det å monne.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tykkelsen på maskinen er 1,4 centimeter. Så her får man altså relativt mye ytelse uten å hverken fylle bagasjen eller ta knekken på ryggen din.

Men som alltid er det slik at du kan få betydelig mer ytelse hvis du er villig til å bære på litt mer.

Den 15,6 tommer store ZenBook Flip 15 kommer nemlig med Nvidia GeForce GTX1050-grafikk. Spesifikasjonene foruten skjerm og grafikk her er noenlunde like de som 14-tommersutgaven har. Vekt og størrelse blir nødvendigvis litt heftigere, men maskinen så svært kompakt ut til å ha såpass sprek grafikkdel. Så selv om den ikke er del av Asus' Republic of Gamers-serie (ROG) spørs det nok om det ikke er en del gamere der ute som sikler etter et godt kompromiss mellom kraftig ytelse og lav vekt.

Asus slapp også en hel bråte nye ROG-produkter i dag. Disse tar vi en nærmere titt på i sin egen sak.

annonse