Til hovedinnhold

Apple Watch oppdaget hjerteforstyrrelser med 97 prosent nøyaktighet

Giuseppe Costantino/Shutterstock.com

De moderne smartklokkene har som kjent mange funksjoner, hvorav noen er viktigere enn andre. Nå viser det seg at den dominerende aktøren på smartklokkemarkedet, Apple Watch, faktisk viser svært gode takter når det gjelder overvåkning av brukernes helsetilstand.

Som blant andre International Business Times melder har forskere nemlig funnet ut at Apple Watch, ved hjelp av appen Cardiogram, er meget god til å avdekke hjerteproblemer på et tidlig stadium.

Forskere ved University of California i San Francisco gjennomførte en studie i samarbeid med teamet bak Cardiogram som viste at pulsmåleren på Apple Watch kan brukes til å oppdage en tilstand som på fagspråket heter atrieflimmer, som er navnet på en av de vanligste forstyrrelsene i hjerterytmen.

Presisjon på 97 prosent

Sensorene på Apple Watch har svært nyttige helseformål ved hjelp av kunstig intelligens.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Forskerne utviklet en egen algoritme basert på avansert kunstig intelligens som fungerte sammen med Apple Watch. Det ble samlet inn data fra 6158 brukere via smartklokken, og systemet klarte å oppdage atrieflimmer blant disse med en presisjon på hele 97 prosent.

Dette skal være et høyere presisjonsnivå enn man hittil har klart å oppnå med andre verifiserte metoder. Ifølge forskerne fungerer den nye algoritmen under en rekke ulike forhold, slik som mens man sover, løper eller kjører. Ennå gjenstår det imidlertid en god del arbeid, og det er uvisst når vanlige forbrukere eventuelt vil få tilgang til teknologien.

Ifølge Store Norske Leksikon lider cirka 1 prosent av befolkningen i Norge av atrieflimmer. Tilstanden er som oftest relativt ufarlig, men kan i en del tilfeller øke risikoen for blodpropp og hjerneslag.

Flere IT-aktører har trappet opp satsingen på teknologi beregnet på å oppdage helseproblemer. For litt siden kunne vi melde om en ny smartklokke utviklet av Google som er designet for innhenting av en rekke data som skal bistå i forskning rundt helse og hva som forårsaker ulike lidelser og sykdommer.

ZTEs første Android-klokke kan kobles på mobilnettet – og blir billig »

annonse