Til hovedinnhold

– Derfor eksploderte Galaxy Note 7

Årsaken kan være avslørt av ingeniører.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsung har både kommet med uforbeholdne beklagelser og satt i gang en omfattende returordning etter Note 7-skandalen, men det de ikke har gjort er å komme med en offisiell eller detaljert forklaring på hvorfor mobilene tok fyr. Det eneste de har sagt er at anoden og katoden i batteriet skal ha kommet i kontakt med hverandre, men hvordan skjedde det? Nå har andre parter kommet med en forklaring.

To medarbeidere på ingeniør-nettstedet Instrumental har nemlig tatt fra hverandre Note 7-telefonen og foretatt en grundig undersøkelse. De kom frem til at «aggressivt design» var årsaken til brannfaren.

Batteri under press

Ingeniørene fant ut at telefonen er designet på en slik måte at batteriet «komprimeres». Nærmere bestemt øves det press på batteriet på en slik måte at elektrolyttlaget som separerer katoden og anoden skvises sammen, noe som fører til at katoden og anoden kommer i kontakt med hverandre.

Med Galaxy Note 7 gikk Samsungs suksessdrømmer opp i flammer, bokstavelig talt.
Reddit

Dette fører igjen til kortslutning og i sin tur brann og eksplosjon. Det som forårsaker komprimeringen av batteriet er at telefonen er laget så tynn at batteriet ikke har nok plass til å ekspandere naturlig, og på toppen av dette kommer press mot mobilen utenfra som oppstår når man for eksempel har mobilen i baklommen.

Allerede bekreftet av Samsung

Samsung sa til Tek.no i september at problemet lå i at katoden og anoden kommer i kontakt med hverandre, så dette kommer for så vidt ikke som en overraskelse, men nå har vi altså fått litt mer innsikt i det bakenforliggende problemet.

Når det gjelder hvordan Samsungs ingeniører kunne gjøre seg skyldige i denne type designfeil, peker ingeniørene hos Instrumental på at Note 7-problemet er et utslag av den økte spenningen mellom sikkerhet og det å presse de tekniske grensene.

Samsung har altså ennå ikke kommet med en formell uttalelse om de tekniske årsakene til Note 7-problemet, men denne vil muligens komme snart.

Samsung slapp nylig en ny smartklokke: Gear S3 er selskapets beste smartklokke hittil »

(Via Sweclockers)

annonse