Tek.no

Nyhet

Bygger datahukommelse med lys

Japansk selskap lagrer bits ved hjelp av lys.

5 Mar 2012 15:03

Forskere hos den japanske telegiganten NTT har skapt det som beskrives som en "optical random access memory-brikke" (o-RAM). Brikken bruker lys til å lagre informasjon, og den første 4-bit-prototypen kjører med en hastighet på 40 gigabit i sekundet.

Hvis forskerne klarer å skalere denne teknologien til større enheter, skal det være mulig å bygge en 1 megabit-brikke med et forbruk på mindre enn 100 milliwatt.

Fjerner flaskehals

De lynraske databrikkene er ikke beregnet til bruk i personlige datamaskiner med det første. Isteden skal de benyttes til optiske rutere og switcher, som forbinder servere i datasentere verden rundt.

En betydelig del av Internetts infrastruktur kjører på optisk fiber, men signalene må konverteres fra optiske til elektroniske når de kommer frem til ruteren – noe som forsinker hele prosessen. På grunn av dette blir det nå forsket på og utviklet billige og kompakte optiske rutere – som skal fjerne flaskehalsen.

En optisk hukommelsesbuffer i en ruter har heller ikke behov for å være spesielt stor for å kunne forflytte data inn og ut på en rask måte, hevder forskerne.

Lenge til lynhastighet?

Hver celle i en o-RAM-brikke består av en fotonisk krystall i nanostørrelse. Ved å endre lysintensiteten kan man endre materialets egenskaper og derfor lagre 0 eller 1. Slik optisk hukommelse kan også bli integrert i fremtidens flerkjerneprosessorer, forteller NTT.

En mer brukbar versjon av denne teknologien er fremdeles et godt stykke unna, om vi skal tro japanerne. Ifølge dem vil vi først ha en 1 megabit-brikke først i 2025.

(Kilde: Wired)

Les også
Lover harddisker på 60 Terabyte
Les også
Sjekk ut den ekstreme arbeidsstasjonen
Les også
Ekstremt RAM-sett fra G.Skill
Les også
Japan investerer milliarder i ny superdatamaskin
Les også
IBM gir opp å bygge verdens raskeste superdata
annonse