Til hovedinnhold

Møt mannen bak Google Chrome

Vi har besøkt Googles hovedkvarter i Mountain View.

Slik ser Google Chrome ut på Android 4.0.
Chrome har en litt annerledes måte å behandle faner på. Du kan sveipe mellom dem.

Amobil.no/Mountain View: På kort tid har Googles nettleser Chrome blitt svært populær. Denne uken slapp søkegiganten en Android-versjon av Chrome. Vi besøkte Googles hovedkvarter og slo av en prat med Chrome-sjef Brian Rakowski et par uker før lanseringen.

Les også: Google lanserer Chrome for Android

Chrome-avdelingen har to litt spesielle forhold rundt seg. For det første er ikke Chrome den eneste nettleseren Google lager – selskapet lager også nettleseren som kjører i de fleste av dagens Android-telefoner. I tillegg er Google en stor støttespiller til Mozilla Foundation som lager Firefox både til storskjerm og mobil.

– Android-nettleseren bytter ikke navn

Vi spurte Rakowski om Google kunne tenkes å døpe om Android-nettleseren til Chrome for å ha samme merkevare overalt.

– Jeg tror ikke vi ønsker å bare bytte navn. Vi vil være sikre på at folk vet hva de får, og selv om nettleserne deler mye av teknologien under panseret, er det fortsatt mange forskjeller mellom dem, svarer Chrome-sjefen.

Han fortsatte med å fortelle at en Chrome-versjon for Android definitivt var vurdert, men at de foreløpig ikke kunne annonsere noe. I dag vet vi selvsagt at nettleseren allerede var nesten ferdig utviklet mens vi besøkte det massive Googleplex-området.

– Vi må leve med Flash en stund til

I motsetning til PC-versjonen av Chrome støtter ikke Chrome for Android Flash. Chrome-sjefen tror imidlertid vi må leve med Flash en god stund til.

– Det er vanskelig å overvurdere hvor dominerende Flash er på internett. Flash er overalt. Jeg tror det vil fortsette å være en stor del av nettopplevelsen en god stund fremover. Samtidig er det mange nettsteder som prøver ut nye løsninger, og Flash på mobile plattformer er ukjent farvann fremover. Mange ser på HTML5 som en mulig løsning for mobiler og den tendensen kan finne veien inn i vanlige nettlesere også.

Les også: Nå blir det slutt på Flash på mobiler

Nye muligheter for web-apper

For Google og Chrome er web-applikasjoner et viktig tema. Ser vi bort fra Flash er de fleste web-appene i dag skrevet i en kombinasjon av språkene HTML, Javascript og PHP. HTML5 gir mange nye muligheter for utviklere som ønsker å lage aktivt innhold.

– Jeg tror web-apper er fremtiden. Web-apper har mange fortrinn fremfor de vanlige appene. Det er imponerende at web-apper har rukket å bli så dominerende allerede, med tanke på hvor dårlig tilpasset nettleserne har vært for applikasjoner. For eksempel var det alt annet enn gøy å utvikle en versjon av Gmail som virket i (den utdaterte nettleseren, red. anm) Internet Explorer 6. Det måtte enorme mengder triksing til for å få det til å virke i det hele tatt.

"Offline" web-apper kommer

Et problem mange web-applikasjoner har er at de kan være tregere enn vanlige lokale applikasjoner. I tillegg virker de færreste av dem uten at du har en internettoppkobling. Det betyr at når du har dårlig mobildekning kan det være en frustrerende opplevelse å få en web-applikasjon til å virke. Også her er det bedring på gang, ifølge Rakowski.

– Det fins mange nye teknikker i HTML5 som folk bruker til å gjøre web-apper raskere og bedre. App Cache er en av dem. De fleste web-apper er ikke laget for å virke uten internettlinje i dag. Med App Cache kan utviklere både gjøre appene mer responsive og uavhengig av en fungerende nettlinje. Skriver du en web-app fra grunnen av er det faktisk ikke så vanskelig å sørge for at den virker uten internettoppkobling i dag.

Nå som alle forholdene ligger til rette tror Rakowski at det kun kan gå én vei for web-apper, og det er oppover.

Foreløpig fungerer Google Chrome kun på Android 4.0 Ice Cream Sandwich. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

– Vi ønsker å gjøre det enklere

Ved siden av web-applikasjoner er brukervennlighet et av punktene som ligger Chrome-sjefens hjerte nærmest.

– Vi ønsker enkelt og greit å gjøre nettopplevelsen mye enklere for folk. Synkronisering mellom nettleserne er en del av dette. Så fort du er innlogget i nettleseren din får du en mye bedre opplevelse. Du slipper å tenke på hvor du har lagret bokmerkene eller innloggingene dine.

Hastigheten i nettleseren er svært viktig for å gi en god brukeropplevelse, og Rakowski understreker at teknologien Chrome baserer seg på er åpen kildekode. Google ønsker å dele denne teknologien med flest mulig, slik at brukerne får en best mulig opplevelse på nett.

– Android-nettleseren blir bedre og bedre, og selvfølgelig deler vi svært mye av den underliggende teknologien vår med den mobile nettleseren.

Chrome blir standard i Android?

Nå som Chrome er tilgjengelig for Android er det et åpent spørsmål om den vanlige Android-nettleseren vil overleve eller bli erstattet. Foreløpig har ikke Google sagt noe om temaet.

Chrome er for øyeblikket kun tilgjengelig i en tidlig utgave for Android, og den støtter kun Android 4.0. Det er ikke så mange Android 4.0-enheter på markedet ennå. Dersom Chrome begynner å dukke opp forhåndsinstallert på kommende Android-telefoner er det sannsynligvis første skritt på veien mot en utfasing av dagens Android-nettleser.

Vi tilbrakte flere timer på besøk i Googles hovedkvarter, og vi kommer tilbake med flere saker og bildespesial fra besøket.

Mer om
annonse