Tek.no

Nyhet

Ørepropper skjønner hvilket øre de sitter i

Bytter automatisk mellom høyre og venstre.

Vegard Ottervig
3 Feb 2012 14:16

Bruker du øreplugger og sjekker ofte om du har riktig lydkanal på riktig øre? Dette kan det nå bli en slutt på, med nye ørepropper som automatisk oppdager om de er plassert i feil øre.

Forskere ved Japan Science and Technology Agency (JST) har kommet opp med det de kaller "Universal Earphones". Dette er et par øreplugger som uten å nøle bytter venstre og høyre lydkanal til riktig øre – noe mange vil sette pris på.

Enkelt konsept

Konseptet bak Universal Earphones er overraskende enkelt. Ørepluggene utstyres med en avstandssensor som kobles til den ene ørepluggen, som deretter måler avstanden til øret.

Sensoren peker kun én vei. I høyre øre peker den bak hodet, mens i venstre peker den fremover. Hvis man bytter mellom ørene finner sensoren ut hvilket øre den er tilknyttet. Deretter sier den i fra til en liten krets for å bytte til riktig lydkanal.

Del musikken uten problemer

Magien stopper ikke der. Vanligvis når man ønsker å dele lytteropplevelsen med en venn, får man bare høre den ene halvdelen av en ellers levende stereomiks. Dette problemet løser Universal Earphones.

Når to stykker deler ørepluggene, løser de problemet med å spille av både høyre og venstre kanal i begge proppene samtidig. Dette er mulig fordi en svak, elektrisk strøm fra den ene siden til den andre blir brutt ved en viss avstand, noe som gir signal til proppene om at de nå må sette på en monaural miks.

Ta en titt på den følgende videoen som forklarer det hele:

(Kilder: JST, NewScientist)

Les også
Sony slipper fargeklatter
Les også
Disse ørepluggene er av tre
Les også
Disse 7.1-hodetelefonene vibrerer
Les også
Koss fornyer seg
Les også
Heftige hodetelefoner fra Sennheiser
Les også
Øreplugger avgir lyd gjennom kinnene
Les også
Nye øreplugger skal redde hørselen
annonse

Les også