Tek.no

Nyhet

Oppdatering ga Microsoft-maskiner prosessorhastighet fra 1998

Vegar Jansen, Tek.no
16 Aug 2019 08:16

Eiere av Microsofts Surface Pro 6 og Surface Book 2 opplever at maskinene deres er brakt tilbake til hastigheter som minner mer om Pentium 2-prosessorer fra før årtusenskiftet, skriver TechRepublic.

Maskinene skrur nemlig ned prosessorhastigheten til bare 400 MHz, rundt en tidel av turbohastighetene de heftigste Surface Book 2-prosessorene vanligvis opererer på.

For Surface Book 2 har rapporter om denne oppførselen dukket opp med jevne mellomrom det siste året, mens Surface Pro 6 virker å ha blitt omfattet etter en fastvareoppdatering nylig, i alle fall om vi skal tro flere Reddit-tråder.

«Throttler»

At maskinene skrur ned hastigheten (såkalt «throttling») ser ut til å skyldes en Intel-merkelapp kalt BD PROCHOT (bi-directional processor hot).

Denne kan aktiveres av alle komponenter og forteller prosessoren at den må skru ned farten for å unngå overoppheting – ikke nødvendigvis fordi prosessoren i seg selv er for varm, men heller fordi andre komponenter kjøres for hardt på grunn av last de utsettes for av prosessoren.

Flere brukere peker på at det hjelper å koble fra strømmen, mens andre mener det eneste som hjelper er å skru maskinen av gjennom en såkalt «hard reset» ved å holde inne strømknappen i 20 sekunder.

Mange peker også på at det å skru av BD PROCHOT gjennom programmet Throttlestop fjerner problemet, og at det kan gjøres uten negative konsekvenser. Throttlestop er imidlertid et program som fjerner innebygde kontrollmekanismer i maskinene, og brukerne advares mot at bruken kan føre til permanent skade både på PC-en og på laderen.

– Vi er klare over at enkelte brukere rapporterer et scenario med Surface Book-ene deres hvor prosessorhastigheten senkes. Vi jobber med å adressere dette raskt gjennom en fastvareoppdatering, sier en Microsoft-talsmann til TechRepublic.

Surface Book 2 har også BD PROCHOT-problemet. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Forfulgt av problemer

Flere av maskinene i Microsofts Surface-serie har vært forfulgt av programvare- og fastvarerelaterte problemer.

Surface Pro 4 og førstegenerasjons Surface Book hadde for eksempel et problem hvor de ikke ville våkne fra dvalemodus i det hele tatt, mens Surface Pro 5 i en periode aktiverte hvile- eller dvalemodus helt plutselig.

«Surface Pro 6 er både bedre og dårligere enn forgjengeren» skrev vi i vår test tidligere i år. Forgjengeren var bedre til spill og prisen er vond, men maskinen er likevel en meget god PC, konkluderte vi.

annonse

Les også