Tek.no

Nyhet

Sniktitt: Internet Explorer 8

20 Mar 2009 14:00

Microsoft har relansert sin nettleser Internet Explorer 8 (IE8). Vi har tatt en titt på nyheten.

Kjappere, enklere og tryggere?

Microsoft markedsfører selv nettleseren sin med slagordene "Kjappere, enklere, tryggere". Når det kommer til enkelhet så har Microsoft en liten oppgave å gjøre med henhold til installering av nettleseren. Selv fikk vi rett og slett ikke lov å legge inn den norske versjonen, Angivelig fordi operativsystemet vårt ikke støttet dette språket.

Det tok også en god stund og en restart av maskinen før nettleseren var på plass. Sammenlignet med andre nettlesere var dette en noe knotete affære.

Helt klart kjappere, men ikke kjappest

Microsoft har derimot helt rett i en ting, nettleseren har blitt kjappere. En test med Sunspider, et verktøy for å teste hastigheten på innlasting av javascript i en nettleser. En test her viser at IE8 nå har en gjennomsnittsfart på 8,4 sekunder. Dette er langt kjappere enn hva IE7 klarte med samme testen og også kjappere enn tidlige betaversjoner av IE8. Likevel ligger Microsoft fortsatt bak konkurrentene. Nyeste utgave av Opera ligger på 6,6 sekunder i testen, Safari ligger på 6,4 mens Firefox får en måling på 4,9. Google Chrome er den klart kjappeste med 1,4, men her skal det bemerkes at Chrome er utviklet nettopp for å være kjapp på dette området.

Microsoft viser altså en forbedring i forhold til egne prestasjoner tidligere, og sammenlignet med konkurrentene er Microsoft nøye på å påpeke at det er mange måter å måle hastighet på og det stemmer nok. Men å være rask holder heller ikke i lengden. Det er som oftest brukervennligheten som er mest interessant, og her har Microsoft gjort noen interessante grep.

Dropp din gamle Explorer

Et grep de har gjort rent teknisk, som kanskje er mest interessant for utviklere og kanskje ikke den generelle bruker, er å forbedre støtten for standarder i nettleseren. Dette betyr at du helt fint skal kunne se både nettsider som er utviklet med gammel standard og nettsider basert på nyere standarder. Dette har vært et viktig moment for mange utviklere og dette betyr at det i utgangspunktet er ingen grunn til at du skal holde på gamle utgaver av nettleseren. Overraskende nok er det fortsatt mange som benytter seg av IE6 i Norge. Denne er det nå ingen grunn til å ikke bytte ut med den nye versjonen.


Les også: Du bør bytte nettleser.

Knytter nettet sammen

For den jevne bruker er det derimot andre funksjoner som er mer synlige. Microsoft har i den nye nettleseren fått på plass det de selv kaller akseleratorer. Firefox-brukere vil gjenkjenne dette som en slags form for ad-ons, ekstrafunksjoner du kan legge til i nettleseren. Til forskjell fra Firefox har Microsoft foreløpig valgt ut noen få samarbeidspartnere, men hovedformålet med akseleratorene er å knytte selve nettet tettere sammen. Her kan du for eksempel legge til en funksjon for å kjapt legge inn lenker i din Facebook-profil eller søke etter personer hos Sesam personsøk. Dette gjøres ved at du markerer teksten i artikkelen du leser og høyreklikker. Du får da opp en rekke valg om hva du ønsker å gjøre.

Denne funksjonen fungerer godt og medfører at du kjapt kan benytte deg av andre av nettets funksjoner. Dette er helt klart en interessant funksjon, men foreløpig er det hele basert på samarbeidspartnere Microsoft har godkjent og lagt til, dermed er ikke utvalget det største og det kan fort bli vel mange lenker på Facebook-profilen din. Her ser vi frem til at Microsoft får på plass enda flere funksjoner.

Microsoft har samtidig lagt til en funksjon de kaller "Visuelt søk", dette betyr at om du benytter deg av nettleserens søkefunksjon og leter etter artikkel inne i Wikipedia så får du opp små miniatyrbilder samtidig. Dette er fiffig, men i praksis ikke veldig interessant, da er det langt bedre at Microsoft har fått på plass forslagsfunksjon slik at søketjenesten gir deg tips om hva du muligens er på leting etter mens du taster inn søkeord.

Hold et blikk på dine favorittsider

Funksjonen "Web slices" er derimot hakket mer interessant, men foreløpig ikke veldig utviklet. Dette er en funksjon for at du kan holde deg oppdatert på dine favorittsider, eller temaer mens du surfer. Web slices legger seg til blant dine favoritter og med et kjapt tastetrykk kan du se om det har kommet noen nye nyheter blant dine favorittemaer uten å forlate nettsiden du egentlig er inne på.

Foreløpig er derimot ikke denne funksjonen veldig utviklet. Her i Norge får du tilgang til seksjoner fra MSN og nettsiden Alt om fotball, som er et samarbeid mellom TV2 og Microsoft. Selv skulle jeg gjerne sett at jeg enkelt selv kunne legge til nettsider jeg er interessert i som web slices. Samtidig er vi rimelig sikre på at denne tjenesten vil utvikles videre etterhvert.

Dette er de mest synlige nyhetene i IE8. Det er tydelig at Microsoft satser hardt på å tilknytte seg resten av nettet på en ny måte. Det er interessant det de får til, men jeg ser gjerne at det kommer inn flere funksjoner her. Det kommer også mye an på hvordan Microsoft vil kontrollere hvilke funksjoner som blir mulige å legge til. Derimot savner vi sterkt en integrert ordliste. Det har vi enda ikke funnet i IE8.

Bedre sikkerhet

På sikkerhetssiden har også Microsoft noen forbedringer. Blant annet har de et integrert verktøy som analyserer nettsidene du besøker. I teorien skal dette verktøyet kunne fange opp ondsinnede koder som måtte ligge på lur. Microsoft har også på plass funksjon for at du slipper at dine surfeøkter blir logget. Denne funksjonen er meget grei å ha om du for eksempel skal sjekke nettbanken din på en fremmed maskin. Bare vær oppmerksom på at denne funksjonen ikke gir noen total sikkerhet, men kun sikrer mot innsyn. Samtidig gir IE8 deg kjapp informasjon om hvilke tjenester på en nettside som faktisk er interessert i dine data. Ved å klikke på et lite øye som ligger nederst i nettleseren får du opp en list med disse. En kjapp sjekk hos VG viser for eksempel at deres markedsføringsseksjon er ivrig opptatt av å få inn informasjon om min bruk av nettsiden.

Tjenesten har også fått på plass funksjon slik at den husker dine siste surfesessions. Veldig greit om du har mange nettsider åpne og en velger å tulle til hele systemet.

Du kan da fint velge om du vil åpne vinduene du sist hadde åpne.

Ingen grunn til å ikke oppgradere

Alt i alt er det tydelig at Microsoft har skuet mot konkurrentene og hentet inn viktige elementer fra disse samtidig som de har skapt noen nyvinninger selv. Den nye nettleseren revolusjonerer ikke vår nettopplevelse, men her er det likevel ingen grunn til å ikke oppgradere den Internet Explorer versjonen du allerede har lagt til på din maskin. Den nye nettleseren er utvilsomt både kjappere, enklere og sikrere en Microsofts gamle versjoner. Om vi vil bruke den som vår primære nettleser av den grunn er usikkert. De nye funksjonene er foreløpig ikke så interessante at vi ser noen umiddelbar grunn til det.


Ut fra det vi så langt har sett kan vi likevel trygt anbefale at du oppgraderer din Internet Explorer til denne nye versjonen. Uansett har du trolig en versjon av denne nettleseren liggende på maskinen, og da er det alltid best å ha den siste versjonen på plass. Kanskje vil du også få god bruk av noen av nettleserens ekstrafunksjoner om du benytter mange forskjellige nettjenester i det daglige.
Her kan du selv laste ned Internet Explorer 8.

Les også
Ny testversjon av Firefox klar
Les også
Neste uke får du Internet Explorer 8
Les også
Her ser du Tippeligaen billigst
Les også
De mest populære nettleserne
Les også
Idag kommer nye Internet Explorer
Les også
Ny versjon av Googles nettleser
Les også
Du kan skru av IE8
Les også
Lyntest: Apple Safari 4 - bør du bytte?
Les også
Du bør bytte nettleser
annonse

Les også