Til hovedinnhold

Sniktitt på Samsung Jet

Samsung lanserte tidligere denne uken sin nye Samsung Jet, under slagordet ”smartere enn en smarttelefon”.

Her er det multimedia og underholdning som står i høysetet, og har Jet har blitt utstyrt med selskapets raskeste berøringsskjerm.


En helt ny applikasjonsprosessor på 800 MHz skal gjøre telefonen superrask, og la det kjøre flere programmer samtidig uten at det går ut over ytelsen. Vi fikk testet noen av funksjonene under en kort seanse på lanseringen, og kan bekrefte at her går det raskt. Kanskje ikke fullt så kjapt som Samsung selv skryter av, vi oppdager noen mindre småhikk når vi blar gjennom bildegalleriet, men multitaskingen går meget bra.

Bra på film
Vi lot oss definitivt imponere over filmavspillingen på Jet. Den høyoppløste skjermen på hele 480 x 800 piksler gjør det svært behagelig å se film, mens prosessoren gjør jobben med å spille av filmen med svært god flyt.


Noen små hikk finner vi også her, men alt i alt er det veldig bra filmkvalitet Jet leverer på sin 3,1 tommer store skjer. Du bytter også raskt mellom ulike programmer, og applikasjonsprosessoren gjør jobben med å holde fart i berøringsskjermen selv om du kjører flere program samtidig.
Like imponerte er vi ikke over at du må avslutte nettleseren for å starte opp kameraet på telefonen. Her kan altså ikke browseren ligge og surre i bunnen, men du må fysisk inn og avslutte før du får starte kameraet. Det synes vi ikke noe om, med så mye prosessorkraft bør Jet kunne la nettleseren gå i bakgrunnen selv om du vil ta et bilde eller to. Det er mulig dette blir fikset før endelig lansering, heller ikke autorotasjonen fungerte på vårt testeksemplar, men Jet skal ifølge spesifikasjonene automatisk snu bilder og nettsider til landskapsmodus.

Finger-zoom
Samsung skryter også voldsomt av sin én-finger-zoom, som lar deg zoome inn på bilder og nettsider ved å trykke skjermen og dra opp eller ned for å zoome henholdsvis inn og ut.

Personlig foretrekker jeg ”iPhone-metoden” med bruk av to fingre for nøyaktig inn- og utfokusering, men Samsungs løsning har den fordelen at du slipper å bruke begge hendene. En-finger-zoomen fungerer bra når du bare venner deg til den, men føles ikke like intutitiv som multitouch.

Jet kjører også Samsungs egenutviklet Dolfin-nettleser, som forsåvidt fungerer bra. Det går raskt å bla og zoome i nettsider, og adressefeltet kan brukes på tre ulike måter – for å taste inn adressen til siden du vil gå til, som Google-søk eller som tekstsøk.

En annen fiffig funksjoner er muligheten for å bruke berøringsskjermen til å låse opp tastelåsen eller ringe direkte til en bestemt person ved å skrive en forhåndsbestemt bokstav med fingeren på skjermen.

Exchange-støtte

En meget god nyhet for de som vil kombinere en underholdning og jobb er støtte for synkronisering via Exchange – Jet er den første telefonen som ikke går under smarttelefon-merket som kan skilte med dette. Vi fikk dessverre ikke testet denne funksjonen selv, da telefonene som var tilgjengelig ikke var ferdig satt opp.

Kvaliteten på kameraet virket bra når vi så bildene på den høyoppløste skjermen på Jet, men vi venter med å avsi en endelig dom over fem-megapikslers-kameraet til vi har fått sett bildene blåst opp på en PC-skjerm.

Vi stusser også over valget å la Jet kun kjøre Samsungs egne operativsystem TouchWiz. Selve systemet er lekkert og fungerer godt, men når Jet blir markedsført som en smart underholdningsmobil med egen applikasjonsprosessor, lurer vi på hvordan Samsung skal lokke til seg tredjepartsutviklere til å lage tjenester for telefonen i konkurranse med Nokia Ovi Store, Apple Appstore og kommende Microsoft Markedplaces.

Med et prispunkt rundt 4.000 kroner ligger Jet i midtsjiktet for trykkfølsomme telefoner når den kommer i butikk i juni/juli. Mobilen.no kommer tilbake med en omfattende test av telefonen så snart den kommer oss i hende.

Mer om
annonse