Nyhet

Test av objektiver

Kvalitetsforskjellene mellom ulike objektiv er som regel mye større enn hva som skiller ulike kameramodeller når det gjelder bildekvalitet.
 

Digit.no anbefaler derfor folk å vurdere å kjøpe litt rimeligere kamerahus, og heller bruke pengene på bedre objektiv.
 

Trenger du hjelp til nyinnkjøp, satser Digit.no nå for fullt på testing av objektiv. De har denne våren allerede testet en rekke Olympus-, Sigma- Carl Zeiss og andre objektiv.
 

Her kan du se alle Digits objektivtester.
 

Olympus

Testen av Zuiko Digital ED 18-180mm f3.5-6.3 viser nettopp at det kan være stor forskjell på Olympus sine Pro- og Standardlinser. Denne Standard Olympus-zoomen imponerer i hvert fall ikke, kvaliteten blir karakterisert som ordiner og til tider heller skral.
 

Zuiko Digital ED 9-18 mm f/4-5.6 er derimot et objektiv fra Olympus standardserie som viser muskler som rimelig objektiv av høy klasse.

Digit.no harogså testet mange av Olympus Pro-objektiv som imponerer:
 

Makro-objektivet Zuiko Digital ED 50mm f/2.0 Macro

Zuiko Digital ED 11-22mm f2.8-3.5

 Zuiko Digital ED 50-200mm f2.8-3.5

Spesielt vil vi nevne proffobjektivet Zuiko Digital ED 150mm f2 + EC-14 som iponerer testeren stort. I løpet av de 24 årene han har testet kameraer og optikk, har han aldri sett et objektiv i denne klassen (som tilsvarer 300 mm f/2) som viser maken til optisk kvalitet.

Uoriginale objektiv

Sigma er en kjent for å levere objektiv som passer til de store kameramerkene som Canon EF, Nikon F, Pentax K, Sony/Minolta og Sigma til en billigere penge.
 

Uoriginale objektiv har lenge vært ansett som dårligere enn kameraprodusentenes egne. I dag er det ifølge Digit.no ikke sikkert at de såkalte originalobjektivene i samme prisklasse nødvendigvis er bedre.
 

Produsentene har nemlig begynt å levere såkalte billig-objektiv for å ta opp konkurransen med uoriginale produsenter som Sigma. Disse er ikke nødvendigvis produsert på leverandørenes egne fabrikker, og testresultater viser altså at de ikke nødvendigvis er bedre enn uoriginale konkurrenter.
 

Et eksempel på et Sigma-objektiv som imponerer som et høyverdi objektiv er Sigma 24-70 mm f/2.8 IF EX DG HSM
.

Med en pris på rundt 10 000 kroner motbeviser objektivet alle påstander om at man må velge original opptikk for å få optimal ytelse.

Den optiske ytelsen er imponerende høy og det skal ifølge testen godt gjøres å finne originale eller andre frittstående produsenter som kan gi like bra valuta på pengene på et tilsvarende objektiv.

Et annet Sigma-objektiv som gjør det ganske godt i test er ultravidvinkelzoomen Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM.

Også Tamrons ultravidvinkelzoom Tamron SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD Asph. (IF) er testet. Denne passer også til ulike kameramerker og har en brennvidde på 10-24mm.

Ønsker du et alternativ til standardzoomen 18-55 mm som gjerne følger med i pakker med kamerahus og objektiv, kan ellers 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro HSM være et godt valg. Prisen er rundt 3500 kroner og du får det med innfatning til Nikon, Sony/Minolta, Pentax og Sigma.

Universalzoomer som dekker alt fra vidvinkel til tele er også veldig populære, selv om man med en så altomfattende konstruksjon må inngå noen kompromiss.
 

Mens slike zoomer tidligere var store og tunge, er det skjedd mye med teknologien her den siste tiden. At en zoom med tele tilsvarende 300 mm eller mer kan være 10 cm lang og ikke veie mer enn 610 gram får du et bevis på med 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM.
 

En proff ville nok kanskje fnyst av bildekvaliteten, men det er samtidig ganske imponerende at det er mulig å lage et såpass allsidig objektiv som likevel har akseptabel bildekvalitet. Dette er også en av de mest solgte objektivene på markedet.
 

Carl Zeiss

Carl Zeiss har kommet med en ny objektivserie for Canon. Nikon og Pentax. Her er det stor vekt på deisgn og mekanisk utførelse, mens det imidlertid fører til høy pris og tunge, men veldig robuste objektiv. Alle disse objektivene kommer med fast brennvidde og manuell fokus. Det er altså en manuell proffserie serie for fotografer som ønsker full kontroll over resultatet.
 

 Digit har testet to av disse objektivene. Mens Carl Zeiss Distagon T* 28mm f/2 ZF gjør det ganske bra, er det ikke så imponerende for Carl Zeiss Distagon T* 25mm f/2.8 ZF, spesielt med tanke på prislappen på nærmere 10 000 kroner.

Les også
Test av Sigma 120-400 mm telezoom
Les også
Verdens første projektorkamera
Les også
Test av Nikon D5000
annonse